Виолета Радомирска

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА (мецосопран) е родена в София, където още от дете има много концерти като член на Детския радиохор. Завършва музикалното си образование в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а от 1996 е ученичка на именитото мецосопрано Александрина Милчева. През 1999 Виолета Радомирска става член на интернационалното оперно студио в Цюрих, където остава до 2001. През 2002 получава наградата „Le Prix Europeen d’encouragement“ от Европейската фондация за култура, която ежегодно награждава 10 отличили се млади музиканти от цяла Европа. В операта в Цюрих Радомирска е участвала в редица продукции като: „Саломе“, „Слай“, „Любопитните дами“, „Ернани“, „Риголето“, „Хубавата Елена“ и е пяла под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валерий Гергиев, Марчело Виоти, Уилям Кристи и др.

Между 2002 – 2006 Радомирска е част от трупата в операта в Люцерн, участва в постановки на „Кармен“, „Вълшебната флейта“, „Армида“, „Прилепът“, „Дидона и Еней“ и множество концерти.

През юни 2002 участва в изпълнението на „Стабат Матер“ от Шимановски в Милано с оркестъра на RAI под диригентството на Арнолд Босман. От 2004 Радомирска е част от трупата на Операта в Бил (Швейцария), където изпълнява множество централни мецосопранови роли. През 2012 участва в записването на диск на операта „Le donne Curiose от Ermano Wolf Ferrari“ с Радиооркестъра на Мюнхен. През 2013 участва в изпълнението на Вердиевия „Реквием“ в KKL Люцерн (Швейцария), гостува в Ахен (Германия) в главната роля в „Ариоданте“ от Хендел и в „Севилският бръснар“ от Росини, солист е в „Стабат матер“ от Перголези и др.

От 2014 е на свободна практика и взема участие в редица концерти и постановки, сред които са „Стабат матер“ от Перголези, „Въоръженият човек“ и „Стабат Матер“ от Карл Дженкинс, „Реквием“ от Моцарт, „Стабат матер“ от Росини, „Стабат матер“ от Дворжак, изпълнява редица барокови произведения, както и оперен репертоар. Някои от изявите ѝ са: „Силата на съдбата“ от Верди в Пловдивската опера, „Кармен“ от Бизе в Софийската опера (сезон 2017 – 2018); дебютът ѝ в Миланската скала в „Електра“ от Рихард Щраус, „Реквием“ от Верди със Софийската филхармония, концерти в Цюрих, Люцерн, Мюнхен (сезон 2018 – 2019). През последните сезони се изявява на сцената на Софийската опера като Кармен, Амнерис от „Аида“ и Еболи от „Дон Карлос“ на Верди, Олга от „Евгений Онегин“ и Полина от „Дама Пика“ на Чайковски, Малика от „Лакме“ на Делиб, Малколм от „Жената от езерото“ на Росини, Нерис от „Медеа“ на Керубини и др. Има съвместни изяви със Софийската филхармония, Плевенската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио и др.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Какво търсиш днес?