Вилиана Вълчева (1980) завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна със специалност пиано. Тя е лауреат на национални и международни клавирни конкурси. Продължава висшето си образование в Швейцария в Hochschule der Künste в Берн, след това в Музикалната консерватория в Нюшател, където учи камерна музика и оперно корепетиране. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в университета за музика в Люцерн в класа на проф.Ралф Вайкерт, дългогодишен главен диригент на Цюрихската опера. Изучава музикология в университета в Берн

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания). Тя е активен участник – диригент в Берлинския форум „Das Kritische Orchester„, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, като Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, симфоничния оркестър на Баварското радио, Dresden Staatskapelle.

В периода 2004-2014 г. има ангажименти като диригент на Люцернския симфоничен оркестър, корепетитор и асистент на Вагнеровия фестивал във Велс, Австрия, диригент на Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн синфониета -Виена, Филхармоничен оркестър Фаенца, Оркестър Хохдорф -Люцерн, Филхармоничен оркестър – Йоханесбург, Концертен оркестър – Берн.

През 2013 година Вилиана Вълчева започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

През 2014 година е поканена за щатен диригент във Варненската опера, където подготвя и представя много нови постановки – като „Андре Шение“ от У.Джордано, „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа, „Норма“ от Белини, „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Дон Жуан“ от Моцарт и др.

През годините от 2008 до 2014 Вилиана Вълчева получава реномираните стипендии на ZenoKarl Schindler( Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията Richard WagnerStiftung– Bayreuth – за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.

През септември 2017 е поканена да открие първото издание на оперния фестивал „Дионисия“ на остров Корфу  от създателя и артистичен директор на фестивала, световния бас Орлин Анастасов.

През януари 2018 година дебютира на сцената на театър „Франческо Чилеа“ в Reggio Calabria с „Реквием“ от Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта „Норма“ от Белини с огромен успех. Дирижира успешно в Държавната опера – Пловдив, Биел/Солотурн(Швейцария), тя е и част от ансамбъл “Кнобелсдорф” при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година Вилиана Вълчева е щатен диригент и в Държавна опера – Русе.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?