„Дълбокото музикално майсторство и изключителният лиризъм на Вилде Франг я издигнаха като един от водещите млади изпълнители с най- силна индивидуалност.“

Талантливата норвежка цигуларка ВИЛДЕ ФРАНГ е родена в Осло през 1986 г. Започва да свири на цигулка на 4 години по метода Сузуки. Завършва Barratt Due Music Institute в Осло, учи в класа на Коля Блахер във Висшето училище за музика в Хамбург и при Анна Чумаченко в Академията „Кронберг”. На 10 години дебютира като солист на Норвежкия радиосимфоничен оркестър. През 1998 г. е представена на Ан-Софи Мутер, която става неин ментор. По-нататък с Фондацията „Anne-Sophie Mutter Freundeskreis Stiftung” подкрепя обучението ѝ и предоставя на младата изпълнителка майсторска цигулка, изработка на френския майстор Жан-Батист Вуйом.  Поканата от прочутият диригент Марис Янсонс  към 12-годишната цигуларка да дебютира с Филхармоничния оркестър на Осло, създава репутацията ѝ на една от водещите млади солисти на Скандинавия.

Тя често свири с оркестри като Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, Камерния оркестър „Малер”, Лондонски симфоничен оркестър, Концертгебау оркестър – Амстердам, Оркестъра на Париж, Фестивалния оркестър на Будапеща, Щатскепеле Дрезден, Филхармонията на Осло, Гевандхаус оркестър – Лайпциг, Кливландски симфоничен оркестър, Филхармонията на Би Би Си, Виенски камерен оркестър, Пражка Филхармония, WDR Sinfonieorchester – Кьолн,  Konzerthausorchester – Берлин, Пистбъргски симфоничен оркестър  с диригенти като Андрю Манце,  Доналд Ръникълс, Денис Ръсел Дейвис, Марис Янсонс, Адам Фишер, сър Саймън Ратл, Херберт Бломстед, Еса-Пека Салонен, Бернард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Валерий Гергиев, Антонио Папано, Пааво Ярви, Юрий Темирканов, Василий Синайски, Джанандреа Носеда, Владимир Юровски и др.

Участва редовно във фестивалите в Люцерн и Би Си Промс. Запален камерен музикант, тя се изявява на фестивалите във Вербие, Локенхаус, „Пражка пролет”, „Джордже Енеску”, Залцбургския фестивал и др. Свири с именити музиканти като Гидон Кремер, Юрий Башмет, Марта Аргерич, Юлиан Рахлин, Лейф Ове Андснес и Максим Венгеров. А заедно с Ан-Софи Мутер е гастролирала в Европа и САЩ, изпълнявайки Двойния концерт на Бах с „Камерата Залцбург”. От 2020 г. Вилде е и член на артистичния съвет на Фестивала за камерна музика в Осло.

Дебютният ѝ запис като Млад изпълнител на годината на EMI Classics 2010 е посрещнат с признание от критиците по целия свят и е обявен за най-добро класическо издание на норвежките награди Грами. Тя е носител на наградата Classic BRIT, „Diapason d’Or“ на списание Diapason, „Grand Prix du Disque“ на Академията Шарл Крос, Deutsche Schallplattenpreis и наградата ECHO Klassik.  Цигуларката е ексклузивен артист на Warner Classics,  записите ѝ са отличени с множество награди.  Получава и наградата „Грамофон“ в категорията „Концерт“ за записа на Концертите за цигулка и оркестър от Корнголд и Бритън.

През сезон 2021-22 г. Вилде Франг ще бъде резидентен артист на Кралския фихармоничен оркестър на Стокхолм,  също така артист на фокус с Оркестър „Тонхале” –  Цюрих.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?