Веско Пантелеев-Ешкенази

Веско Ешкенази е един брилянтен цигулар“ – коментар на De Telegraaf от ноември 2000 г., най-големият ежедневник в Холандия, след интерпретацията му на Първия концерт за цигулка от Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ – ЕШКЕНАЗИ е и техен концертмайстор от 1999 г.

Роден в България през 1970 г.  в семейство на музиканти, още от дете се изявява като водач на оркестър. На 11-годишна възраст става концертмайстор на Младежката филхармония „Пионер” на проф. Влади Симеонов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. През 1990 г. Веско Ешкенази заминава за Лондон, където завършва 2-годишна магистърска програма за солови изпълнители при проф. Ифра Нийман в Училището за музика и драма „Гилдхол”.

Лауреат е на Международния конкурс за цигулка „Виенявски” (Познан, Полша), Китайския международен конкурс за цигулка в Бейжинг и конкурса „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината” за 2010 на Българското национално радио.

Концертира из Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай и участва във фестивали като Мидем в Кан, Монпелие и Атлантик (Франция), в Нант и Реймс, Новогодишния музикален фестивал в София, „Варненско лято” и „Аполония”. Веско Ешкенази свири като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Нидерландската филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др.

Като концертмайстор работи редом до Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юрий Башмет, Мстислав Ростропович, както и под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, Рикардо Шайи, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Сейджи Озава и Емил Чакъров.

Сред неговите най-забележителни изпълнения са Концерт за цигулка в ла мажор от Моцарт с Марис Янсонс, Концерт за цигулка от Дворжак със сър Колин Дейвис,  Концерт за цигулка от Барбър с Яп ван Зведен и Концерт за цигулка в сол минор от Брух (през януари 2012) с Анкуш Кумар Бахл (заменил Курт Мазур), и всички тези концерти – с Кралския Концертгебау оркестър.

През 2009 г. Ешкенази работи интензивно с брат си, диригента Мартин Пантелеев, с когото изпълнява Концерта за цигулка от Дворжак с Orkest van het Oosten, Концерт в ла мажор от Моцарт с Камерния Концертгебау оркестър и много др. През същата година двамата братя правят с този оркестър и много успешно турне в София и Истанбул.

Сезон 2011/2012 цигуларят открива с концерт на открито в центъра на София заедно със Софийска филхармония, събирайки най-многолюдната публика на класически концерт въобще. През същия сезон е резидентен артист в зала „България” с четири рецитала и изпълнение на Концерт за цигулка в сол минор от Брух със Софийската филхармония.

Артистът записва за „Pentatone Classics”. Записът му с Камерния Концертгебау оркестър на концерти от Моцарт, Менделсон и Шуберт (Rondo) получава най-високата оценка на критиката. „Веско Ешкенази пише история със своя нов супер-запис за „Pentatone Classics” на цигулковите концерти от Моцарт и Менделсон“ – отбелязва списание „Luister”. Майкъл Либовиц от „Classics Today” добавя: „Той подхожда към Моцарт с брилянтност; атакува Шуберт със стабилно фразиране… Неговият мек и добре закръглен тон конкурира всеки друг запис на известен цигулар…“ . През 2012 г. реализира запис на всички концерти за цигулка от Бах.

Веско Ешкенази също е обичан камерен музикант. През 1995 г. заедно с пианиста Людмил Ангелов правят сонатно дуо и изнасят многобройни концерти в Европа. Ансамбълът е особено топло приет от испанската публика в градовете Хихон, Толедо и Мадрид, където в четири последователни вечери изпълнява всички сонати от Моцарт за цигулка и пиано. Техният съвместен албум с руска музика е издаден от „Gega New”, а вторият им албум „Пленителният Джордж Гершуин”от „Pentatone Classics”. През октомври 2007 г. музикантите изнасят рецитал в препълнената зала „България“ в София, излъчван на живо по БНТ. През 2012/2013 Ешкенази сформира дуо и с пианистката  Мариета Петкова.

Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу” от 1741 г., собственост на анонимен спонсор от Нидерландия.

Галерия

Минали събития


17.01.1988 Матине

Какво търсиш днес?