ВАНЯ МОНЕВА заема авторитетно място в днешното ни хорово изкуство като диригент със свой стил и висок професионализъм. Завършила „Хорово дирижиране” в класа на проф. Васил Арнаудов в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, тя е била главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – Казанлък и други хорови формации в София, Лом и Стара Загора.

Заедно с хор „Космически гласове от България” тя печели престижни отличия, като І награда на Международния хоров конкурс „Нека пеят народите“ на Европейското радио (EBU), награда ECHO на немските музикални продуценти за компакт-диска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова, „Класика в другите жанрове” на Allegro vivace на БНР, „Златно перо”, „Кристална лира”. Носител е и на III награда на Международния майски хоров конкурс – Варна, Специална награда в категория „Фолклор” на Международен хоров конкурс в Чехословакия, Специална награда на „Салон на изкуствата”, наградите „Сърцето на София“, „Златна книга”, „Златно петолиние”, „Следовник на Народните будители“ и др., определена е за „Музикант на годината’ 2014” в класацията на Allegro vivace на БНР.

Вече над 20 години тя демонстрира как един женски народен хор може да бъде третиран като блестящ инструмент и изгражда репертоарна политика, която разкрива възможностите на народните гласове в различни жанрови измерения.

Галерия

Какво търсиш днес?