Валентина Лисица

ВАЛЕНТИНА ЛИСИЦА (1973) твърде рано определя музикалния си път – тригодишна започва да учи пиано, а година по-късно изнася първия си публичен концерт. Годините й на обучение преминават в специализираното музикално училище в Киев и в Киевската консерватория. През 1991 печели заедно с Алексей Кузнецов първа награда на престижния конкурс за клавирни дуети Dranoff International Two Piano Competition, след което се установява в Съединените щати. През 1995 дебютира в Линкълн-център в Ню Йорк. Впоследствие Лисица печели изключителна популярност, публикувайки свои изпълнения в YouTube, където получава над 250 милиона гледания. Тя е първата класическа изпълнителка, превърнала успеха си от глобалната мрежа в глобална концертна кариера в Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Поканите към нея за концертни участия рязко се увеличават. През юни 2012 г. тя изнася грандиозен рецитал в лондонската Royal Albert Hall пред осемхилядна публика. Концертът е последван с договор за изключителен артист на звукозаписната компания Decca, която издава на CD и DVD именно този концерт. Оттогава Лисица записва още девет албума за Decca, включително клавирните концерти на Рахманинов, творби на Шопен, Филип Глас, Лист и Скрябин. Записва още „Love Story“ – клавирни адаптации на филмова музика от 20-те години на миналия век. През февруари 2019 за 125-годишнината от смъртта на Чайковски Decca издава неин интеграл на творчеството за соло пиано на Чайковски.

Лисица изнася десетки концерти със Симфоничния оркестър на Сан Паулу, Новозеландския симфоничен оркестър, Варшавската филхармония, Пражки камерен оркестър, Ротердамската филхармония, Бразилския симфоничен оркестър. Акцентите от изминалите сезони включват изяви в Auditorio Nacional с Испанския национален оркестър, където свири в една вечер всички концерти за пиано и оркестър на Рахманинов и Рапсодия на тема от Паганини в една вечер; свири в залата на Берлинската филхармония, Театър Шанз Елизе в Париж, Голямата зала на Московската консерватория, Уигмор Хол в Лондон, Принцрегентен театър в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк, NCPA в Пекин, Театър Майор в Богота, както и на фестивалите BBC Proms, Дворак фестивал в Прага, Musica Mundi в Брюксел; Лондонския симфоничен оркестър, Кралския Стокхолмски филхармоничен оркестър, Оркестъра на Париж, Orchestrе Philharmonique de Liège, Staatskapelle Дрезден, Симфоничния оркестър на Синсинати, Симфоничния оркестър на Балтимор и Сеулската филхармония.

Сред партньорите й в камерното музициране е легендата Ида Хендел, забележителната цигуларка Хилъри Хаан, виолончелистът Лин Харел, цигуларят Джими Лин, виолистът Роберто Диас.

През сезон 2020/2021 тя изнася рецитали в Баден-Баден, Белград, Падуа, Барселона, Брюксел, на фестивали за камерна музика в САЩ. Тя дебютира и с Арменския държавен симфоничен оркестър, с Концерт за пиано и оркестър № 3 на Прокофиев. Свири със симфоничния оркестър на Пасадена, Полската филхармония в Гданск, изпълнявайки Вариациите на Рахманинов на тема Паганини, Истанбулската филхармония в Борусан, с оркестъра на Валенсия и с оркестъра на Гръцката национална опера.

Отзивите за нея са многобройни. Дейли телеграф пише: „Лисица е сериозен артист. Нейното основно качество е трескавата устременост, отявленото желание да изсмуче експресивната сърцевина на музиката“ (The Daily Telegraph). Индипендънт определя стила й „изпълнен с енергия“, „драматично овладян“ и „съпътстван с кралско изобилие“ (The Independent). Какмин Илбо пише:

„Лисица свири искрено емоционално. Когато тя започва да свири, тя повежда публиката  в нейните изживявания. „Hammerklavier“ на Бетовен беше връхната точка на изпълнението. Лисица показа, че нейната ярка техника е просто инструмент за музикално съвършенство. Тя впечатли не само почитателите на класическата музика, но и неизкушените в това изкуство“ (Kookmin Ilbo)

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?