БОЯН ВИДЕНОВ е един от най-бързо проспериращите млади диригенти в Европа. Със своите оригинални изпълнителски проекти и нови концертни формати той печели международно признание и редовно сътрудничи с прочути солисти.

През 2010 основава Манхаймската филхармония и като неин артистичен директор непрекъснато развива артистичния ѝ профил. Гастролира с ансамбъла  в Китай, Русия, Италия, Испания, Белгия, Германия и Швейцария, в сътрудничество с известни солисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Соня Йончева, Сергей Бабаян, Ларс Фогт, Йоханес Мозер, Валентина Лисица, Юлиан Щекел, Сергей Накаряков, Игор Левит и др. Изявявал се е в големи концертни зали като Хамбургската Елбфилхармони, Филхармонията на Гастайг и зала „Херкулес“ в Мюнхен, Филхармониите в Кьолн и в Люксембург, Auditorio Nacional в Мадрид,  „Кралица Елизабет“ в Антверпен, „Верди“ в Милано, Alte Oper във Франкфурт, Stadt Casino Базел, „Майстерзингер“ в Нюрнберг и Liederhalle в Щутгарт.

Като гост-диригент е работил с прочути оркестри – Симфоничния оркестър на Антверпен, Оркестъра на Западногерманското радио в Кьолн, Германския Радиофилхармоничен оркестър в Саарбрюкен и Кайзерслаутерн, Израелската „Камерата Йерусалим“, Северозападната германска филхармония, Оркестъра на Италианска Швейцария в Лугано, „Кремерата Балтика“, Оркестъра на  Франкфуртската опера, Нюрнбергски симфоници, Филхармонията на Южна Вестфалия, Словашки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Словашкото радио, Люксембургски Камерен оркестър, Симфониета Базел, Симфоничния оркестър на Бийл-Солотурн, Филхармония „Джордже Енеску“ в Букурещ и др.

Талантливият диригент е силно ангажиран с популяризирането на класическата музика пред широка аудитория. Направил е с Манхаймската филхармония поредица от образователни концерти за деца и открити репетиции за семейства. Той има съществен принос за създаването на концепцията и развитието на HomeSymphony, платформата за предавания на концерти на живо по интернет и за реализацията на серия от концерти на видео екран в Rosengarten в Манхайм. Освен това е съосновател и главен изпълнителен директор на Enote, най-големият в света всеобхватен проект за дигитализация на нотна литература, изцяло захранван от изкуствен интелект.

Боян Виденов е роден през 1987 в музикално семейство. Израства в Италия и Германия, където получава музикално образование по цигулка, пиано, обой и пеене, след което учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети.

текст – Анди Палиева

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?