БОРИС БЕЛКИН започва да учи цигулка на шестгодишна възраст, а на седем години вече е първата му публична изява с големия диригент Кирил Кондрашин. Учи в Централното музикално училище на Московската консерватория при професорите Янкелевич, Глезарова и Андриевски. Още докато е студент свири из целия Съветски съюз като солист на водещи национални оркестри, а през 1973 печели Първа награда на Всесъюзния конкурс за цигулари.

Участва на Първия фестивал на Ростропович в Москва през 2011 с Филхармонията на Санкт Петербург под палката на Темирканов. Откакто емигрира на Запад през 1974, той редовно работи с диригенти като Бърнстейн, Ашкенази, Мета, Маазел, Мути, Озава, Зандерлинг, Темирканов, Дохнани, Дютоа, Джелмети, Хербиг, Тенщед, Ратъл, Хайтинк, Берглунд, Мата, Чунг, Хироками, Федосеев, Аронович, Уелсър Мост, Лазарев, Симонов, Коган и много други, изявявайки се с прочути световни оркестри като Бостънските симфоници, Берлинската филхармония, Филхармониите на Кливланд, Лос Анджелис, Филаделфия, Израелската филхармония, Симфоничните оркестри на Питсбърг, Монреал, Баварското радио, Кралския Концертгебау и големите британски оркестри. Редовен гост е на фестивала в Миядзаки, след като през 1997 за първи път е поканен от Изак Щерн да свири заедно с него там. Той свири камерна музика с изпълнители като Юрий Башмет, Миша Майски, Жорж Плудермахер и много други.

През 2012/2013 е имал концерти в Париж, Москва и Испания с филхармонията на Санкт Петербург и Юрий Темирканов, както и турнета в Южна Америка и Испания с Московската филхармония. През последните два сезона е бил солист на Московската и Санкт Петербургската филхармонии под палката на Юрий Темирканов, както и на Мадридския симфоничен оркестър и Националния оркестър на Каталуния с диригент Владимир Ашкенази.

Борис Белкин е участвал в няколко телевизионни продукции, сред които филм за Ян Сибелиус (свири неговия концерт с Шведския Радиооркестър с Владимир Ашкенази), изпълнения на концерта на Чайковски с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония, „Циганката” на Равел с Бърнстейн и Националния оркестър на Франция, концерти на Моцарт и Паганини с Бернард Хайтинк и Кралския Концертгебау оркестър.

Неговият първи запис – Концертът за цигулка № 1 на Паганини с Израелската филхармония и Зубин Мета, получава изключително висока оценка. Другите му албуми за Decca включват концертите на Чайковски и Сибелиус с Ашкенази, Концерта на Рихард Щраус с Берлинското радио и Ашкенази, Концертите на Прокофиев №1 и №2 с Лондонската филхармония под диригентството на Кондрашин и на Баршай и Концерта на Брамс с Лондонския филхармоничен оркестър и Фишер. За Denon  той е записал концертите на Прокофиев с Тонхале Цюрих и Майкъл Щерн, концертите на Сибелиус, Брух и Глазунов и Първия концерт на Шостакович с Кралската филхармония и Юничи Хироками, Концерта на Чайковски с Лондонската филхармония с диригент Майкъл Щерн, Концерта на Моцарт K 219 и Симфония концертанте със Залцбургски камерни солисти и сонатите на Брамс с Мишел Далберто.

Борис Белкин провежда от 1985 майсторски класове в прочутата Академия Киджиана в Сиена, Италия, а от 1997 е преподавател в Академията за музика в Маастрихт, Нидерландия.

Галерия

Какво търсиш днес?