През годините Бледар Займи развива убедителна кариера, като музицира на три континента и в повече от 30 страни. Има над 15 издадени диска със солови и камерни изпълнения и репертоар, включващ произведения от Барока до съвременността. Роден е в Тиара, Албания и в момента е соло челист и концертмайстор на Националния театър в Прага, Чехия.

Той е лауреат на национални и международни конкурси, като Cello Young Talents Competition – Албания, 1985 г., Palma d ́Oro – Италия, 1999 г., Rovere d ́Oro – Италия, 2004 г. Правил е множество записи за Чешката телевизия и радио, за звукозаписните компании Radioservis и Triga, както и за чуждестранни телевизии и радиа в Албания, Хърватия, Гърция, Турция, Испания, Австрия, Германия, Бразилия, Япония, Китай, Хонг Конг и други.

През 1992 година печели стипендия за Academy of Music – Прага, където учи в класа на Проф. Rudolf Lojda, в чийто клас завършва Магистърска степен с отличие. По време на обучението си в Прага взима участие в майсторски класове, водени от изтъкнати професори, като Boris Pergamenschikow в рамките на „Cello Academy“ Кронберг, Германия – 1996 г. и Prof. Josef Chuchro по време на „Summer Academy“ в Земеринг, Австрия – 1997 г. През 2017 г. Бледар завършва докторантура в Janacek Academy – Бърно, Чехия на тема Интерпретация и теория на интерпретацията.

Бил е солист и концертмайстор на многобройни оркестри в Чехия и често е канен, като гост на различни европейски оркестри за различни музикални проекти. Свирил е на сцените на Европа, Япония, Южна Корея, Китай, Хонг Конг, Бразилия, Израел и е бил част от международни фестивали, като „Czech Chamber Music Society – Czech Philharmonic“, „Prague Spring“, „Pontes“, „Jerusalem Concert Society“, където получава най-високи оценки от медиите и музикални критици.

Бледар Займи свири на френски инструмент „Mirecourt“.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?