БЕСА ЛУГИЧИ (р. 1986) се дипломира през 2008 във Факултета за оперно изкуство на Университета в Прищина, Косово и през 2010 защитава магистърска степен по оперно пеене в Скопие. След 2012 работи с Христина Ангелакова в София. Беса Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина и солист на Косовската филхармония.
Между 2003 и 2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, както и наградата за най-добра интерпретация на творби от албански композитори. През 2009 е отличена с първа награда в Международния конкурс „Jorgjia Truja“ и с тримесечна специализация в Италия, което й дава възможност да работи със световнопризнати оперни певци и диригенти. През 2009 тя е финалист на международния конкурс „Marie Kraja“ . През 2010 участва в изпълнението на „Messe in A” от Цезар Франк в Австрия и Италия. След оперния й дебют в Националната опера в Тирана в ролята на Лиу от „Турандот“ на Пучини през 2011 тя получава ангажименти в различни оперни театри и международни
фестивали. През 2013 дебютира в ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт. През октомври същата година печели Голямата награда на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, Панагюрище 2013.
Гостува многократно на различни сцени и фестивали в Косово, Албания, България, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия. През 2018 дебютира в Балтийската опера в Гданск, а през 2019 се представя в ролята на Инес в „Африканката“ на Майербер, където има шанс да работи с режисьора Вера Немирова.

Галерия

Какво търсиш днес?