Бенджамин Апъл

Поставян в авангарда на новото поколение песенни изпълнители, БЕНДЖАМИН АПЛ се изявява активно на световните сцени, включително в залите Барбикан – Лондон, Концертгебау – Амстердам, Концертхаус – Виена, Филармониите в Париж, Кьолн и Хамбург. През 2016 получава наградата за млад артист от сп. „Грамофон“ за концертните му рецитали и оперни образи по мнението на публиката и критиката. Той е сред избраните „Артисти от новото поколение“ на BBC (2014-2016), „Изгряващ артист“ на Уигмор Хол и „Изгряваща звезда“ на ECHO (2015-2016). През 2016 е избран артист за звукозапис на SONY Classical.

Апл започва музикалното си развитие като хорист в прочутия Хор на врабчетата на Регенсбургската катедрала  (Regensburger Domspatzen), продължава обучението си във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен и завършва Школата за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, където днес преподава изпълнение на немски песенен репертоар. Има шанса да пее под ръководството на един от най-големите изпълнители на песни от съвременността – Дитрих Фишер-Дискау.

Сценичните му образи включват Граф Алмавива от „Сватбата на Фигаро“ в Лондон, Еней от „Дидона и Еней“ на фестивалите в Олдбърг и Брайтън, Шонар от „Бохеми“ с Мюнхенския радиооркестър, Барон Тузенбах в „Три сестри“ на П. Йотвьош за Немската щатсопера и мн.др., като работи с диригентите сър Роджър Норингтън, Жорди Савал, Улф Ширмер.

В концертните си изпълнения сътрудничи с Академия за старинна музика в Берлин, Щатскапеле Дрезден, Бахов Колегиум в Щутгарт, Немската камерна филхармония в Бремен, Симфоничните оркестри на Виена, Кьолн, Сиатъл, BBC-Лондон. Дебютира на BBC Proms през септември 2015 в „Немски реквием“ на Брамс, в „Кармина Бурана“ на Орф с оркестъра на BBC. Репертоарът му включва още Магнификат, Матеус и Йоханес пасион на Бах, „Месия“ на Хендел, „Сътворението“ на Хайдн, Военен реквием на Бритън.

Известен е с рециталите си на фестивалните сцени в Единбург, Шлезвиг-Холщайн, Равиния, Рейнгау, Барселона, Лийдс, Оксфорд, Антверпен, както и на най-големите концертни сцени. През сезон 2017/2018 осъществява турне в Индия и Хонг Конг с Дрезденската Щатскапеле под палката на Кристиан Тилеман, излъчен по националната телевизия. През сезон 2018/2019 дебютира с рецитали в Съединените щати – в Ню Йорк, Портланд, Ню Орлиънс, Кливланд и Вашингтон. Осъществява концерти със Симфоничния оркестър на NHK под диригентството на Пааво Ярви (в Япония), както и продължава изявите си в Кьолн, Цюрих, Барселона, Уигмор Хол – Лондон и на редица фестивални сцени. В чест на 100-годишнината от края на Първата световна война участва многократно във Военния реквием на Бритън.

Дискографията му включва дуети на Шуман, песни на Шуберт, песни от Григ, Рубинщайн, Менделсон. Първият му солов албум с немски и английски песни е записан за Sony Classical.

Отличен е с престижната награда „Дитрих Фишер-Дискау“ (за най-добър певец на песни) на Académie du Disque Lyrique (2017/2018).

 

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?