„С  изключителната си проява на ослепителна виртуозност и завладяващо музициране, 19-годишният Орелиен Паскал потвърди, че бъдещето на музиката е в добри ръце.“ – Лорънс Витс

„Само на 24 години, френският виолончелист Орелиен Паскал вече привлича международно внимание със своята „несравнима виртуозност и музикална интуиция“. The Strad.

Орелиен Паскал е роден през 1994 в семейство на музиканти. На 27 години той вече е лауреат на няколко международни конкурса, включително конкурса „Емануел Фойерман“ през 2014, където печели Голямата награда и наградата на публиката, както и конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел и Международния конкерс за виолончелисти „Пауло“ в Хелзинки. Свири редовно като солист с оркестри като Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Националния оркестър на Метц, Европейския камерен оркестър, Мюнхенския камерен оркестър и Цюрихския камерен оркестър, Симфоничните оркестри на Нюрнберг и Барселона, Симфоничните оркестри на Хонг Конг и Тайпе , дирижирани от Владимир Федосеев, сър Андраш Шиф, Паскал Рофе, Кристоф Попен, Клеменс Шулд, Око Каму и Лио Куокман. Участва с рецитали на фестивалите във Вербие, Колмар, Мекленбург-Ворпомерн, „La Folle Journé de Nantes“ във Франция и Япония, Фестивала на Радио Франс в Монпелие и „Rencontres Musicales“ – Евиан. Свири камерна музика с Огюстен Дюме, Павел Колесников, Александър Канторов, Палома Куидер и сър Андраш Шиф. Изявявал се е на сцените на „Auditorium du Louvre“ и Зала „Гаво“  – Париж, „BOZAR“ – Брюксел, „Концертхаус“ – Берлин, „Музикгебау“- Амстердам, „Auditori de Barcelonа“ и „Тонхале“ – Цюрих.

През 2015 Орелиен Паскал е приет в Спонсорската програма на фондация Orpheum за развитие на млади солисти и след изпълнението му на Концерт №1 на Шостакович в „Тонхале“ – Цюрих  заедно с Московския симфоничен оркестър „Чайковски“, дирижиран от Владимир Федосеев, е поканен да запише концерта на Франц Данци за Sony Classical заедно с Хауърд Грифитс и Мюнхенския камерен оркестър. Този запис, издаден през януари 2018 , допълва неговата дискография, която вече включва Клавирното трио на Равел с Денис Паскал и Светлин Русев и Струнния секстет на Брамс с участието на Огюстен Дюме, Анри Демаркет и Мигел де Силва. А през месец юли 2019 излезе и последният му компактдиск „All’Ungarese“ със Сонатата за соло виолончело оп. 8 на Золтан Кодай , който бе отличен с  наградите „CHOC“ на Classica и „Diapason Découverte“. Орелиен Паскал учи в Парижката консерватория в класа на Филип Мюлер, участва в майсторските класове на Янош Щаркер и усъвършенства уменията си при Гари Хофман в Академията „Кронберг“ в Германия. Свири на виолончело „Maisky“, направено в Рим през 1703 от Дейвид Техлер, щедро предоставено му от Ксавие и Жозефин Морено.

текст – Аделина Александрова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?