Атанас Атанасов

Известният пианист, композитор и педагог АТАНАС АТАНАСОВ е възпитаник на доц. Лидия Кутева в НМУ „Любомир Пипков“ и проф. Богомил Стършенов в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – Cофия. Участвал е в майсторските курсове по пиано на Режина Смендзянка – Ваймар, Германия и Ивон Лефебюр – Париж, по чембало при Сузана Ружичкова, орган при Милан Шлехта и пиано при Франтишек Раух в Прага. Завършва композиция при проф. Парашкев Хаджиев.

Атанас Атанасов е носител на множеcтво награди от национални и международни клавирни конкурси и конкурси за композиция. Творчеството му обхваща десетки опуси във всички жанрове, изпълнявани у нас и в чужбина. От 1978 преподава в Музикалната академия, където е професор от 2000-та по клавирен съпровод и композиция. Води лекции по методика на клавирния съпровод и цифрован бас. Провежда курсове по клавирна интерпретация в Гърция и Турция.

Пианист, чембалист и органист, проф. Атанасов има активна концертна и звукозаписна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на хорови и оркестрови формации. Репертоарът му е много богат и обхваща творби от барока до cъвременноcтта. Той е първи изпълнител на голям брой произведения от български композитори и има значителен брой концертни изяви като солист на симфонични оркестри. Оcобено престижно е участието му като композитор и пианист в Международния фестивал за съвременна музика в Санкт Петербург, Русия (1991), където изпълнява своя Първи концерт за пиано и оркестър с Филхармонията на Санкт Петербург. Осъществява записи за студио „Балкантон”, „Gega New“, БНР, БНТ, „Радио Женева“ и др.

текст: Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събития


07.06.2019 Огледала

Какво търсиш днес?