Арабела Щайнбахер

Арабела Щайнбахер (Arabella-Steinbacher.com) се превърна в бързоизгряваща звезда след своя изключителен дебют в Париж през март 2004 г. Тогава се наложи да замести свой колега и да свири Концерт за цигулка на Бетховен с оркестъра на „Радио Франс“ под диригентството на сър Невил Маринър.

Изпълнението й накара френската критика да търси най-силните си суперлативи. Оттогава Щайнбахер се радва на огромен успех, свирейки с водещи международни оркестри.

Най-успешните й изяви от последните няколко сезона включват високо оцененото от критиката турне с Петербургския филхармоничен оркестър, ръководен от Юрий Термирканов, дебютът й в Токио с Новата японска филхармония, рециталният дебют в „Тонхале“ в Цюрих, както и представянето на Концерт за цигулка от Албан Берг на фестивала „Бетовен“ във Варшава.

Важно място в нейния концертен календар е посветено на камерната музика. Рецитали и концерти в трио са планувани за редица европейски страни, Русия, Япония, Китай САЩ и Австралия.

Между партньорите на Арабела за камерните изпълнения са пианистите Роберт Кулек и Петер фон Вийнхарт и челистите Албан Герхард и Даниел Мюлер-Шот.

Първият й запис – Концерт за цигулка от Арам Хачатурян, изпълнен заедно със Симфоничния оркестър на Бирмингам под диригентството на Сакари Орамо, излезе на пазара през есента на 2004 г.

Тя бе удостоена два пъти с наградата на немската критика за записа й на Концерти на Дариус Милхауд и два концерта на Дмитрий Шостакович, записани със симфоничния оркестър „Байеришер Рундфунк“ с диригент Андрис Нелсонс.

Родена е през 1981 г. в семейството на германец и японка. Започва обучението си на 3-годишна възраст. Едва на 9 години тя става най-малката ученичка в класа на Ана Чумаченко в Мюнхенската музикална академия.

През 2001 г. Арабела печели награда от провинция Бавария, а още същата година е наградена и със стипендия от фондация „Ане-Софи Мутер“. Тя получава лично от Ане-Софи лък, изработен от майстора лютиер Беноа Роланд.

Щайнбахер свири на „Страдивари“ (1716 г.), дарена й щедро от японската музикална фондация „Нипон“.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?