Андре Ороско – Естрада

Снимка на Андре Орозко Естрада

„Енергия, елегантност и дух” – това отличава колумбийския диригент  АНДРЕ ОРОСКО – ЕСТРАДА (1977) известно име в световния музикален свят. Той е главен диригент на Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио от 2014 до 2021. Музикален директор на Хюстънския симфоничен оркестър от 2014 до 2022. Също така  е главен диригент на Виенския симфоничен оркестър от 2020 до 2022.  Дирижира и Filarmónica Joven de Colombia, през 2019 води първото европейско турне на оркестъра.

Като гост-диригент Ороско-Естрада редовно концертира в най-известните концертни зали с водещи европейски оркестри, сред които: Виенската филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, Берлинската филхармония, Щатскапеле Дрезден, Гевандхаус оркестър-Лайпциг, Кралският Концертгебау оркестър, Оркестърът на Санта Чечилия,  Националният оркестър на Франция, Симфоничният оркестър на Северногерманското радио – Елбфилхармония, Фестивалният оркестър на Будапеща, Филхармонията на Осло, Израелската филхармония,  Симфоничният оркестър на Баварското радио, както и големи американски оркестри като Чикагския, Бостънския и Филаделфийския симфоничен оркестър.

С изключителен успех също така дирижира оперни спектакли в Берлинската държавна опера и Виенската държавна опера, на Залцбургския фестивал. Изнася концерти и прави майсторски клас със Симфоничния оркестър на Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид.

Издадените от него компактдискове за звукозаписната фирма Pentatone се радват на голямо внимание. Сред тях са записите на „Пролетно тайнство” и „Жар птица” от Стравински със Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио, отличени като „завладяващо красиви” (Gramophone). Концертните записи на оперите „Саломе” и „Електра” от Рихард Щраус също са оценени високо, както и  „жизнерадостния” цикъл на Дворжак  (Шеста и Седма симфония) „с топли цветове” (Pizzicato). Диригентът е записал  всички симфонии на Брамс и Менделсон.

Роден в Меделин (Колумбия), Андре Ороско-Естрада започва заниманията си с музика на 4 години с цигулка. На 15 години получава първите си уроци по дирижиране. През 1997 се премества във Виена, където е приет в класа по дирижиране на легендарния проф. Урош Лайовиц във Виенския университет за музика и сценични изкуства.  Дипломира се през 2003 с отличие и дирижира Симфоничния оркестър на Виенското радио в престижната зала „Музикферайн”. Първите му впечатляващи изяви са с Тонкюнстлер оркестър, с Големия оркестър на Грац. Музикален директор е на „Oper Klosterneuburg” (2005-2007). Извън Австрия в младите си години, той е диригент и на Orquesta Sinfónica de Euskadi  в Сан Себастиан през 2009-2013 (неговият баща е от баски произход).

Паралелно с диригентската си дейност,  от октомври 2022 Андре Ороско-Естрада предава богатия си опит като професор по оркестрово дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

текст – Янина Богданова

Галерия

Какво търсиш днес?