Андрей Гаврилов

Пианистът АНДРЕЙ ГАВРИЛОВ (1955) се ражда в Москва в артистично семейство. Баща му – Владимир Гаврилов е известен художник, а неговата майка Асанета Егисерян е пианистка. На 6 години бъдещият музикант постъпва в Централната музикална школа – учи в класа на Татяна Кестнер, в Московската консерватория негов педагог е Лев Наумов. През 1974 г. талантливият 18-годишен студент, печели Първо място на Международния конкурс „Чайковски” в Москва. В същата година дебютира на Залцбургския фестивал, поканен да замести заболелия Святослав Рихтер.  Впоследствие двамата се сприятеляват, заедно концертират с клавирните сюити на Хендел в Русия и чужбина, има документален запис от изпълнението им на фестивала в Тур.

На 23 години Гаврилов прави първото си турне с Берлинската филхармония  с 30 концерта в големи градове на света. Година по-късно, по време на подготовката за следващото турне с Херберт фон Караян, получава забрана да концертира извън страната. Непокорният музикант, който е възхваляван от критиката като „изгряваща звезда на пианистичния небосклон”, „Виртуоз, покорил целия свят”, е низвергнат от съветския режим.  Подложен е на принудително психиатрично лечение и домашен арест под постоянното наблюдение на КГБ. И най-страшното за всеки артист – негласната забрана да концертира. През 1985 г. той успява да излезе от Съветския съюз на гастрол във Великобритания и решава да не се завръща. Известно време се скрива с помощта на английските специални служби. Въпросът за свободното му придвижване по света е решен с одобрението на Маргарет Тачър и Михаил Горбачов. Запазва съветското си гражданство и е първият съветски артист, който успява в началото на Перестройката,  свободно да гастролира извън СССР. Сега е гражданин на още три страни – Великобритания, Германия и Швейцария.

Андрей Гаврилов възобновява международната си кариера с концерти в престижни зали като „Карнеги хол” в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Queen Elisabeth Hall в Лондон. Свири със световни оркестри и диригенти – сър Невил Маринър, Евгений Светланов, Бернард Хайтинк, Клаудио Абадо, Владимир Ашкенази, Рикардо Мути, Сейджи Озава… Прави записи за фирмите EMI  и „Deutsche Grammophon”, „Decca” и „Мелодия”, в последните години издава записи със своя частен  лейбъл. Репертоарът му обхваща творби от Й. С. Бах, Д. Скарлати и Хендел, виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, Шуберт, Шуман, Шопен, Брамс, Лист, Григ, руски майстори – Чайковски, Скрябин, Рахманинов, Балакирев, Стравински, композитори от 20 век – Равел, Берг, Шостакович, Хиндемит, Бритън, Шнитке.

Интерпретациите на Андрей Гаврилов предизвикват дискусии, той е мислещ музикант, който изключително дълбинно работи с музикалния текст. В периода 1994-2001 г. преживява душевен кризис, прекратява концертната си дейност и живее в уединение на остров Фиджи. След това се установява в Швейцария, отново започва да изнася концерти. Вгражда нови прозрения за  произведенията, които изпълнява. През 2011 г. публикува автобиографичната си книга „Чайник, Фира и Андрей”.

 

Минали събитияКакво търсиш днес?