Неговите изпълнения се открояват с изтънчен

                                   баланс и оригинални идеи за темпо и фразировка.

                                   Аз считам Андреа Витело за един от най-

                                    обещаващите млади диригенти на своето

поколение.(Донато Ренцети)

 

Италианският диригент АНДРЕА ВИТЕЛО печели международно признание с компактдиска “Octets”, осъществен съвместно с ансамбълa „Солисти от Ла Скала“ и издаден от Warner Classics. Проектът е приветстван с възторг от критиката и е отразен с коментари като: „внушително изпълнение“ („Кориере дела Сера”), „най-високи стандарти на интонация“ и „удивително лирично и детайлно“ (Реми Франк, „Пицикато”).

Диригентът редовно сътрудничи с редица оркестри и ансамбли в Европа като Симфоничен оркестър MÁV Будапеща (Унгария), Симфоничен оркестър Сан Ремо и Камерен оркестър Фиорентина (Италия), Филхармоничен оркестър Ломжа (Полша), Филхармоничен оркестър в Ница (Франция), Оркестър ERT (Гърция), Държавна опера в Пловдив (България), Хабаровска филхармония (Русия), оркестър „Руските солисти” и др. Покорил е сцените на Театър Петруцели в Бари, зала „Верди” в Милано, Сеул Арт Център и др.

В престижната зала „Карнеги Хол” в Ню Йорк, Витело дирижира „История на войника“ от Стравински в постановка с участието на актьора Джон Паладино. В контекста на същата програма, дирижира и първото изпълнение в Ню Йорк на „Бронзовата епоха“ от френския композитор Тристан Мюрай.

Андреа Витело завършва композиция и хорово дирижиране в Консерваторията „Джовани Мартини”  в Болоня при Джан Паоло Лупи. Учи оркестрово дирижиране в Музикалната академия в Пескара под ръководството на Донато Ренцети. Специализира съвременен репертоар при Марко Анджус и Сандро Горли в Тревизо и Милано.

Той е основател и артистичен директор на конкурса „European Union Condicting Competition“, който се провежда в София и Пазарджик от 2018 г. насам и дава възможност за участие на музиканти от всички националности и без възрастови ограничения, а победителите получават ангажименти за изявя на престижни сцени в Европа. Витело е основател и на Международния конкурс за оркестрови диригенти „Antal Doráti“ в Будапеща, на фестивала „Capriccio Italiano“ във Флоренция и др. Той е директор на училище „Artes” най-голямото частно музикално училище в региона на Прато, Италия.

Музикант с всестранни интереси, Андреа Витело е вдъхновен интерпретатор на съвременна музика. Дирижира премиери на произведения от автори, сред които Петер Йотвьош, Тристан Мюрай, Оливър Шнелер, Андреа Портера, Алесио Елия, Албертас Навицкас, Рита Уеда и много други. Насърчава младите композитори да представят своята музика и се грижи да я популяризира. Награден е двукратно с „пет звезди“ от списание „Музика” за записите на „Лунният Пиеро” от Арнолд Шьонберг (с гласa на Анна Клементи и ансамбъл BIOS) и на Oктетът от Петер Йотвьош (със „Солисти от Ла Скала“).

Андреа Витело е ентусиазиран посланик на италианската музика по света: той преоткрива и съживява произведенията на по-малко известни италиански композитори като Гуидо Алберто Фано, Силвио Омицоло, Марио Пилати и Джан Франческо Малипиеро.

Минали събитияКакво търсиш днес?