Александър Улман

Британският пианист АЛЕКСАНДЪР УЛМАН впечатлява публиката и критиците по целия свят с дълбочината и финеса на интерпретациите си, с техническото майсторство и кристалното фразиране. „Той подхожда към партитурата с огромна яснота и визия, и я оживява, сякаш композиторът гледа през рамото му”. – отбелязва „Huffington Post” (2014). За първи път Улман попада в полезрението на меломаните през 2011 г., когато печели Международния конкурс за пиано „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на още изпълнителски състезания като Конкурса за млади солисти в Тънбридж Уелс – Великобритания (2012), ЛанисюрМарн – Франция (2013), „Изидор Баич” в Нови Сад – Сърбия (2014).

Александър Улман е роден в Лондон през 1991 г. Учи в „Пърсел скул”, след това завършва престижния Институт Къртис във Филаделфия и докторантура в Кралския музикален колеж в Лондон. Сред неговите учители са: Леон Флайшер, Игнат Солженицин, Робърт Макдоналд, Дмитрий Алексеев, Иън Джоунс и Елисо Вирсаладзе.

Гастролира с успех в Европа, Канада, Корея, САЩ, Мексико. Работил е с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Нидерландския радиооркестър, Норвежки радиооркестър, Санкт Петербургска филхармония, Корейски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфоничния оркестър на Будапеща и др. Свирил е в зала „Уигмор” и „Кралица Елизабет Хол” (Лондон), „Концертгебау” (Амстердам), „Геванхаус” (Лайпциг), Кимъл център (Филаделфия), Кенеди център (Вашингтон), Сеулския арт център, Шанхайски център за ориенталски изкуства и NCPA в Пекин и др.

Пианистът участва в известни музикални фестивали, в международни клавирни серии в Нотингам и Оксфорд, програмите на BBC – Radio 3, France Musique и MDR Klassik. През пролетта на 2019 г. излиза първият му албум за Rubicon със клавирни транскрипции – сюити из велики руски балети: „Лешникотрошачката“ от Чайковски, „Пепеляшка“ от Прокофиев, „Петрушка” и „Жар птица” от Стравински.

Сред ангажиментите на Александър Улман в предстоящия сезон е неговият дебют с рецитал в „Konzerthaus” и Musikverein” във Виена (с Третия концерт от Рахманинов в партньорство с Тонкюнстлер оркестър), концерти в Хамбург и Ню Йорк, завръщане в Центъра за изкуства в Сеул.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?