Александър Краповски

Снимка на Александър Краповски

Артистичното присъствие на Краповски като солист и сътрудничеството му с водещи Европейски оркестри и ансамбли дава възможност да свири под ръководството на редица водещи диригенти. Биографията му наброява гостуване със симфонични оркестри в Испания, Македония, България и рецитали на музикалните сцени в Испания, Македония, България, Турция, Германия и Малта.

Краповски е действащ член на оркестъра на  Гран театре дел Лисеу в Барселона, гостуващ концертмайстор с Оркестъра Симфоника де Валес, Кралската филхармония на Галисия, Симфоничният оркестър на Тенерифе, Националният оркестър на Испания и Операта във Франкфурт, Германия.  Отдадеността към камерната музика и артистичният му изпълнителски талант са подчертани и в новия проект „Македонисимо” със световно известният пианист Симон Трпчески, празнуващ музиката и културата на македонския народ. 

Заслужава да се спомене, че Краповски е първият музикант от Македония, който като солист свири в световно известната Карнеги Хол в Ню Йорк.

С богат опит в музикалното образование, Краповски e излючително активен преподавател при цигулковото си студио в Барселона, както и на майсторски класове проведени в Испания, Малта и Македония.

Роден в Скопие, произхожда от семейство с дългогодишнa музикалнa традиция. Обучението му започва в музикалното училище в Скопие и продължава всеотдайно с проф. Дора Иванова в Държавната академия в София, а по-късно и с проф. Минчо Минчев във Folkwang Hochshule Essen, Германия.

Краповски е Лауреат на музикални състезания, включително носител на Първа награда на Международния конкурс за цигулка „Музиканти от новото хилядолетие“ в Скопие, носител на Трета награда на Международен конкурс за цигулка „Панчо Владигеров“ в Шумен и носител на награди от националните състезания по цигулка и камерна музика.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?