Александър Канторов

Талантливият млад пианист Александър Канторов, определян от списание „Грамофон“ като „огнедишащ виртуоз с поетичен чар“,  а от „Fanfare“ на „превъплътеният Лист“  е роден на 20 май 1997 година в Клермон-Феран, Франция, в семейство на руски емигранти. Баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, музикант със забележителна кариера, майка му също е цигуларка. Когато момчето  е на 2 години, семейството се премества в Париж. Александър започва да се занимава с пиано на 5-годишна възраст в Консерваторията на Понтоаз, при Доминик Ким, в чийто клас остава до осемгодишна възраст. Следващите три години учи в Консерваторията на името на Хектор Берлиоз в 10ти район на Париж. На 11 годишна възраст започва занимания с Пиер Ален Волонда, лауреат на международния конкурс „Кралица Елизабет“ – Брюксел през 1983. Продължава обучението си в Schola Cantorum при Игор Лазко и  след това в Парижката консерватория при Франк Брале и Харуко Уеда. В момента учи в „Екол Нормал“ – Париж при Рене Шерешевская.

През 2019 получава първа награда, златен медал и Голямата награда на XVI Международен конкурс „Чайковски“, като на финала изпълнява Втория  концерт за пиано и оркестър на Чайковски  и Втория концерт за пиано и оркестър на Брамс. Той е първият французин, печелил конкурса „Чайковски“ в цялата му досегашна история.

Александър Канторов започва активна концертна дейност в ранна възраст. На 16 години е поканен на фестивала „ La Folle Journée“ – Нант  и във Варшава, където свири със симфоничния оркестър „Sinfonia Varsovia“. Оттогава пианистът си сътрудничи с много известни оркестри, сред които: Филхармоничният оркестър на Осака (с Огюстен Дюме), Филхармоничният оркестър на Лиеж, Националните симфонични оркестри на Тайван и Колумбия и Националният оркестър на Капитолия в Тулуза. Става член на престижни фестивали – „La Roque d’Antheron“, Фестивалът „Шопен“ в Париж и „Piano aux Jacobins“. На 17 години свири в залата на Парижката филхармония в съпровод на оркестър „Padlou“ , а на 18 изнася солов концерт в сградата на фондация „Луи Вюитон“. Концертира на сцените на „Концертгебау“ –  Амстердам, „Концертхаус“ –  Берлин, Центъра за изящни изкуства „БОЗАР“ –  Брюксел и др. През 2013-а записва първия си диск с рядко изпълнявани сонати от френски композитори.

Българската публика е слушала изпълнение на Александър Канторов през 2016  на концерт в зала „България“, дирижиран от баща му Жан-Жак Канторов.

текст – Аделина Александрова

Галерия

Какво търсиш днес?