АЛЕКСАНДЪР ЗЕМЦОВ е сред най-многостранно изявяващите се музиканти на своето поколение, получил признание като солист, диригент, камерен изпълнител и педагог. Под неговата палка са свирили световно известни музиканти като Ларс Андерс Томтър, Миша Майски, Симон Тръпчески, Деница Лафчиева, Албрехт Менцел, Гордан Николич и Роман Симович. От 2017 той има ексклузивен договор за записи като диригент с Toccata Classics, Лондон.

Диригентският му дебют във Финландия със Симфоничния оркестър на Лапеенранта е последван от нови покани с този оркестър, както и със Sinfonia Finlandia в Яваскила. Дирижирал е Симфоничния оркестър на БНР със солист Миша Майски, Манхаймския Камерен оркестър, постановката на балета „Лешникотрошачката“ на Чайковски в оперния театър на Риека, Хърватска, Пражка филхармония, Филхармонията на Панония и симфоничния оркестър на Лиаонинг (Китай). Поканен през 2014 за артистичен директор и диригент на Международния Нов симфоничен оркестър (INSO) в Лвов, той придава на мултинационалния немско-руско-украинско-еврейски състав ролята на „посланик на мира“ в Украйна, стремящ се да донесе чрез музиката мир и единство.

Роден през 1978 в семейство на музиканти, известна фамилия на виолисти, той учи в Музикалното училище за надарени деца „Гнесини” в Москва при Елена Озол. Продължава обучението си при Михаел Кугел във Висшето училище в Маастрихт и при Табея Цимерман във Висшето училище „Ханс Айслер”в Берлин. Същевременно учи дирижиране, посещава майсторските класове на Кирил Петренко, Юка-Пека Сарасте, Владимир Юровски, Курт Мазур, Василий Синайский и Лейф Сегерстам.

Като солист е свирил под палката на Нееме Ярви, Владимир Юровски, Лейф Сегерстам и Александър Ведерников из Европа, САЩ, Азия и Австралия. На 23 години получава мястото на концертмайстор на виолите в Лондонската филхармония, но след 10 години, през 2012, напуска оркестъра, за да се посвети изцяло на кариерата си като солист и диригент. Записите му като виолист са издавани от Chandos, LPO Live, Navis Classics, Naxos и Toccata Classics. Свирил е камерна музика с партньори от ранга на Питър Донахю, Патрик Галоа, Итамар Голан, Наталия Гутман, Миша Майски, Герхард Шулц и Дмитрий Ситковецки.

Александър Земцов е преподавал в Училището за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, Консерваторията във Виена, Висшето училище за музика в Лозана и Висшето училище за музика и танц в Кьолн. Много от неговите студенти заемат водещи места в най-големите оркестри и са лауреати на престижни международни конкурси.

Галерия

Какво търсиш днес?