Александрос Ставракакис

Снимка на Александрос Ставракакис

АЛЕКСАНДРОС СТАВРАКАКИС (бас) завършва Атинската консерватория в класа на Деспина Калафатис през 2014 и получава стипендия на името на Мария Калас.

Продължава обучението си при Людмила Иванова, а през 2017 се дипломира (магистърска степен) в Музикалната академия „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден, в класа на Матиас Хенеберг.

В състава на Дрезденската опера е от 2018, където изпълнява Водник в „Русалка“ от Дворжак, Оровесо от „Норма“ (Белини), Великия инквизитор от „Дон Карлос“ (Верди), Колин от „Бохеми“ (Пучини), Отшелника от „Вълшебният стрелец“ (Вебер), Командора от „Дон Жуан“ (Моцарт), Гремин от „Евгений Онегин“ (Чайковски).

През лятото на 2019 печели първа награда на XVI Международен конкурс „П. И. Чайковски“ и дебютира на сцената на „Болшой театър“ с ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ (Росини). Оттогава има активна международна кариера. Пее в театри като „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, Германската опера в Берлин, Баварската държавна опера в Мюнхен, Националната опера в Бордо, „Театро Масимо ди Палермо“, Гръцката национална опера и в международни фестивали като „Екс ан Прованс“, „Вербие“ и „Елмау“.

През този сезон има планиран дебют като Филип II в „Дон Карлос“ (Верди) в Дрезденската опера и участие за първи път в Театър „Шанз-Елизе“ в Париж като Алидоро от „Пепеляшка“. Бъдещите му планове включват дебюти в Театъра в Барселона, „Гранд опера“ в Хюстън и Парижката национална опера.

Изнася рецитали в Гърция и в много други страни. Сътрудничи си с различни оркестри и диригенти като сър Саймън Ратъл, Кристиан Тилеман, Валерий Гергиев, Томас Хенгелброк, Николай Знайдер, Йоанна Малвиц, Омер Меир Уелбър, Габор Такач-Наги, Рафаел Пишон, Даниеле Рустиони и др.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?