Александрина Михайлова

Младата оперна надежда АЛЕКСАНДРИНА МИХАЙЛОВА е родена е на 10.04.1998 в град Шумен. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Здравка Христова. Участва в редица концерти и конкурси като пианистка. Също така е и дългогодишна хористка в детския хор „Бодра песен“. На 14-годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене в Обединената школа по изкуствата в родния си град при педагожката Недка Телбизова. Скоро започват изявите ѝ на концерти и конкурси. Участва успешно на редица конкурси, сред които е и „Vivavoce 2015“ на името на Гена Димитрова в град София, където е отличена със Специалната награда. Печели първо място на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в град Русе през 2014. Участва в множество концерти със Симфониета – Шумен.

През 2016 година се явява на прослушването за Международния майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска в София, организиран от Нов български университет. Маестрата я забелязва и я взема класа, но тъй като Александрина още не е завършила училище и все още не знае италиански, не може да замине за Италия. През 2017 отново участва в Майсторския клас, вече завършила училище и с познания по италиански, при което Маестрата ѝ дава стипендия за обучение в Майсторския ѝ клас в Модена, Италия. До тази година Александрина е стипендиант на фонд „Райна Кабаиванска“ и част от Майсторския ѝ клас, а също така е студент в Музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена. Участва в концерти като част от Майсторския клас в редица градове като София, Бургас, Модена, Варезе, Мирандола.

През 2019 година печели втора награда в Международния конкурс за оперни певци „Гена Димитрова“. Същата година играе Мюзета заедно с други стипендианти на Майсторския клас, представяйки картини от операта „Бохеми“ на Пучини в Театъра на Филхармонията във Верона.

През месец май 2021 се явява на Международният оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити“ в Милано и печели три награди – първа награда (Premio Etta е Paolo Limiti) първо място, Награда за най-млад талант и наградата „Vota la voce“ за концерт в Севиля.

След прослушване на три етапа (14 – 16 юли 2021) Александрина Михайлова е приета в новия клас 2021/23 на Миланската „Ла Скала“. Тя е една от десетте млади таланти, наградени с пълна стипендия за обучение. Това е поредният голям успех в професионалното изграждане на младата певица.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?