Японската цигуларка АКИКО СУВАНАИ се утвърди като един от най-търсените артисти от своето поколение. След като на 18 години е най-младият победител в Международния конкурс „Пьотър Илич Чайковски“ през 1990, тя се радва на процъфтяваща кариера като камерен изпълнител и солист на най-престижни световни оркестри, работейки с водещи диригенти. Удостоена е с втора награда в конкурса „Паганини“ и конкурса „Кралица Елизабет“ през 1989 и е лауреат на национални музикални конкурси.

Учила е с Тошия Ето в Музикалното училище „Тохо Гакуен“, с Дороти Делей и Чо-Лианг Лин в „Джулиард скул“, както и с Уве-Мартин Хайберг в Университета по изкуства по в Берлин.

Акцентите от нейния сезон 2021/22 включват турне с Фестивалния оркестър на Будапеща с диригент Иван Фишер, както и изяви с виенския оркестър Тонкюнстлер“ с диригент Юн Андреас Маркъл, NHK Симфоничен оркестър в Токио с диригент Тадааки Отака, Симфоничния оркестър в Сент Луис (SLSO) с диригент Стефан Денев и Оркестъра на Валенсия с диригент Ши Йон Сунг.

Акико наскоро записа всички сонати и партити за соло цигулка от Йохан Себастиан Бах за „Universal“. Тяхното представяне в началото на 2022 е последвано от шест солови концерта в Япония, включително в Токио и Нагоя. През пролетта на 2023 са планирани в Тайван изяви с руския пианист Иля Рашковски.

Често е канена на големи фестивали за камерна музика. Акико има дългогодишно сътрудничество с Марта Аргерич и участва в тържествата по повод нейната 80-годишнина. Участвала е на Фестивала за камерна музика в Розендал (Нидерландия) с норвежския пианист Лейф Уве Андснес, Фестивала в Стреза (Италия) и Фестивала за камерна музика в Ставангер (Норвегия).

Всеобщо призната със своите изпълнения на виртуозния цигулков репертоар, Акико е широкоизвестна и със своите майсторски интерпретации на по-малко познати произведения и страстта си към новата музика. В предишни сезони тя записва произведения на японския композитор Тору Такемицу със Симфоничния оркестър NHK и диригент Пааво Ярви за фирмата „Sony“ и осъществява премиери на унгарския композитор и диригент Петер Йотвьош на композицията „Седем“ на фестивала в Люцерн под ръководството на Пиер Булез, а през следващата година на „BBC Proms“ с финландската диригентка Сузана Малки. В репертоара ѝ са и редица азиатски премиери на съвременни творби, както и концерти за цигулка от съвременния шотландски композитор и диригент Джеймс Макмилан, от финландски диригент и композитор Ека-Пека Салонен и полския композитор Кшищоф Пендерецки.

Акцентите от предишния сезон включват концерти с Хамбургския симфоничен оркестър в зала „Laeiszhalle“, изпълнения на Концерт за цигулка № 1 от Моцарт с френския диригент Силвен Камбрелен и успешен дебют на Концерта за цигулка на Дьорд Лигети със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия (OSPA). Други изяви от сезона включват изпълнения на Концерта за цигулка на Бетовен с NHK Симфоничен оркестър и Японската филхармония.

От 2012 Акико е артистичен директор на провеждания в Токио Международен музикален фестивал „Нипон“, който представя разнообразни оркестрови и камерни концерти, както и световни премиери на специално поръчани нови произведения от японски и други композитори. На фестивала тя осъществява премиери на творби като Концерта за цигулка на френско-швейцарския композитор и пианист Карол Бефа заедно с Германската камерна филхармония от Бремен и „Pitter-Patter“ на японския композитор Дай Фуджикура с прочутия руски пианист Борис Березовски.

Акико свири на цигулката „Чарлз Рийд“ – „Гуарнери дел Джесу“, предоставена ѝ от японско-американския колекционер и филантроп д-р Рюджи Уено.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?