Родена в Нагоя, АКАНЕ САКАЙ започва от ранна възраст да учи пиано под влияние на своята майка, също музикант. След като завършва музикалното училище Тохо – Гакуен (Токио) в класа на Мидори Миура, тя продължава образванието си в Леменс институт в Льовен (Белгия) под ръководството на проф. Алън Вайс и се дипломира с първа награда за отлични постижения. Усъвършенства се и при Лилия Зилберщайн и Павел Гилилов. Носител е на наградата за „Развитие на млади артисти“ от японското министерство на културата, получава и стипендия от японската Фондация „Yellow Angel”.

Талантливата пианистка редовно се изявява на прочути сцени –

Парижката филхармония, зала „Плейел” в Париж, Сънтъри хол в Токио, Пале де Бозар в Брюксел, Театро Колон в Буенос Айрес. Канена е като солист на известни оркестри, като „Кремерата Балтика”, „Синфония Варсовия , Хамбургските симфоници, Orchestra Della Svizzеra Italiana (Радиооркестърът на Лугано, италианска Швейцария) , Симфоничния оркестър на Токио и др., свири под палката на Александър Ведерников, Жан-Жак Канторов, Наото Отомо и Хуберт Судант.

Често участва и на различни фестивали по света – „La Roque d’Antheron” (Франция), „La folle journée” в Нант и в Токио, „Шопен и неговата Европа” (Полша), „Progetto Martha Argerich” в Лугано (Швейцария), Клавирния фестивал в Рур (Германия) и „Pacific Music Festival” (Япония).

С удоволствие свири и камерна музика в партньорство с Марта Аргерич, Гидон Кремер, Иври Гитлис, Акико Суванай, Юзуко Хоригоме, Николас Ангелич, Евгени Божанов, Нелсън Гьорнер, Едгар Моро, Александра Конунова.

Правила е записи за „Deutsche Grammophon”, „Warner Classics”, „Avanti classic”, а първият й самостоятелен CD е издаден от „King International”.

От 2018 Акане Сакай е артистичен организатор на фестивала „Марта Аргерич”, в сътрудничество с Хамбургските симфоници.

Какво търсиш днес?