На 16 март Софийската филхармония ще представи уникална програма със солов инструмент алпийски рог.
Феноменален със своята огромна тръба, която достига ръста на двама мъже, алпийският рог ще звучи за първи път в зала „България“ благодарение на италианския солист Карло Торлонтано. Диригент е известната вече и у нас италианска маестра Джанна Фрата.
Програмата на вечерта включва:

Бернд Алоис Цимерман – Sinfonia Pastoritia
Джовани Д`Aкиля – The Great Horn of Helm
Алфред Шнитке – Гогол Сюита

След много години като соло валдхорнист в Симфоничния оркестър на RAI-Италианската радиотелевизия и в Teatro di San Carlo в Неапол, Карло Торлонтано посвещава по-голямата част от времето си на популяризиране на алпийския рог в класическите концертни зали. Със своя инструмент той е партнирал на много симфонични и камерни оркестри в Азия, Австралия, Европа, Северна Америка.
Карло е свирил като солист в някои от най-престижните концертни зали и международни фестивали в света, като Моцартеум – Залцбург, фестивалите в Брисбейн, Прага, Мейн Моцарт фестивал в САЩ, залите на Берлинската филхармония, Salle de Concert Pollak в Монреал, Варшавската филхармония, „Лисински“ – Загреб, Gran Teatro de Cordoba, Белградска филхармония, Casa da Música в Порто, Бетовен хале в Бон и др.
Карло Торлонтано пристига след специалната покана, отправена му от маестро Найден Тодоров, който имаше съвместен концерт с него в Италия преди 2 години.

Още от най-ранна детска възраст, Джанна Фрата посвещава живота си на музиката. Едва деветгодишна, тя решава в сърцето си да стане диригент, след като за първи път чува симфоничен оркестър в концерт на живо. От този момент тя планира цялото си обучение, за да постигне тази цел. Завършва музикалната консерватория „ Николо Пичини“ в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране. След това участва в диригентските курсове в Академия Киджана – Сиена и е удостоена с почетна грамота. По този повод руският диригент Юрий Аронович , ръководител на курса, споделя в пресата: „Никога досега не съм срещал толкова млад музикант, така надарен със сърце и ръка като Джанна“.

Кариерата на Джанна Фрата започва като пианистка. Изтънчен интерпретатор с много солидна техническа подготовка, тя успява да подчертае личността на авторите по оригинален начин. Музикантката печели много международни конкурси и свири по целия свят – Италия, Германия, Франция, Великобритания, Испания, Индия, Северна и Южна Корея, Израел, САЩ, Аржентина, Бразилия, Уругвай и други. Сред по-важните й изяви се открояват участията в Карнеги Хол – Ню Йорк, „Театро Колосео“ – Буенос Айрес, Арт-Центърът в Сеул, Театър „Сао Педро“ в Сао Пауло, Бразилия, Зала „Верди“ в Милано и Сметановата зала в Прага.

Диригентският й дебют е през 1998 с балета „Пулчинела“ на Стравински. Оттогава Джанна редовно дирижира симфоничен и оперен репертоар с оркестри като Берлинските симфоници, Оркестърът на Римската опера, Кралската академия в Лондон, Оркестърът на фондация „Тосканини“ в Парма, Оркестър „Нуова Скарлати“ – Неапол, Руският симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Грийнсбъро и Сеул, Симфоничния оркестър на Макао, „Капела Истрополитана“ в Братислава, „Mimesis Orchestra“ на Майските музикални тържества във Флоренция, Симфоничните оркестри на Санремо, Л’Акуила, Бари, Таранто, Лече; Оркестърът на Народния театър в Белград, Марибор, Скопие, Оркестърът на театър „Белини“ в Катания, Италианския младежки оркестър, Венецианската филхармония, Симфоничния оркестър на Ливан, Оркестърът на операта в Сплит, Симфоничният оркестър на Сицилия, Театралният оркестър „Коча“ от Новара, Симфоничният оркестър на Оломоуц, Държавният оркестър на Мексико, и много други световни състави. Музицира с най-големите изпълнители на международната сцена.

Маестра Джанна Фрата е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър, един от най-големите оркестри в Италия.

Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.