Квартет „София“ 2017-07-27T12:04:47+00:00
Квартет "София"

Квартет „София“

Името „София квартет“ е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолиста Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите „Аврамов“ и „Димов“ в българската традиция на квартетното изкуство, „София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него, а реализираните от него цикли „Виенска класика“, „Обичате ли Брамс?“, „Към Новия свят“, „Руска и френска музика“ и „Квартетите на Бетовен“ добиха широка популярност.

Квартетът е желан гост на редица престижни музикални форуми като Новогодишния музикален фестивал в София, Международния фестивал на камерната музика  в Пловдив, Софийски музикални седмици и много други.

По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет“: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия, като нееднократни са концертите му в Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Австрия, Франция, Чехия и Япония.

На 15 януари 2007 „София квартет“ бе поканен да открие Камерния фестивал в прочутата зала „Мегарон музикс“ в Солун с произведения на М. Пеков, Д. Темелис и Лудвиг ван Бетовен, след което записа втори диск с произведения на Димитрис Темелис.

През 2008 квартетът свири в реномирания „Йозеф Хайдн Институт“ във Виена.

На 14 и 15 ноември 2007 „София квартет“ изнася с голям успех два концерта в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург.

През 2008 прави промоция на компактдиск с трите квартета на М. Пеков с концерти във Виена и Прага.

През септември 2009 гостува с успех в Япония, а през 2011 – в Черна гора.

На 4 ноември 2013 гостуват в Москва в рамките на „Дните на София в Москва“.

Многобройни са спечелените награди – признание за яркия талант и висок професионализъм на състава. През 2012 квартетът гостува с концерт на „Есенни музикални празници“ в Скопие, откъдето музикантите се завръщат с почетно отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство“. През октомври 2011 получават годишната награда „Български будители“ на Фондация „Млади български таланти“. Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“ е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

„София квартет“ има програма с реализирани концерти с известни гост-изпълнители, сред които джаз певецът Васил Петров, пианистите Божидар Ноев и Виктор Чучков и много други.

През 2011 съставът реализира проекта „Под небето: София квартет“. Всеки уикенд в продължение на месец и половина ансамбълът изнася концерти с различна програма пред Народния театър в столицата. Идеята на проекта е да покаже на широката публика красотата на класическата музика и да намали дистанцията между нея и хората, като я изкара навън, на открито, достъпна за всички.

Критиците за квартет „София“:

„Финалът на квартет оп. 18 No. 2 от Бетовен подобно на фойерверк увенча високите артистични постижения на „София квартет.“
Проф. Д-р Пенчо Стоянов, „По пътя на артистичната зрялост“, сп. „Музикални хоризонти“ , кн. 7, 2004

„Последният концерт бе поверен на „София квартет“… той демонстрира техническо съвършенство и преливаща духовна взаимност, ознаменувайки края на фестивала.“
Матей Шиваров, 40-ти международен фестивал на камерната музика в Пловдив, 2004

„София квартет“ – най-добрият от камерните състави в днешна България е в състояние да одухотвори съчиненията на всички стилове и епохи. Това особено важи за новонаписани съчинения от съвременни живи автори. И е нужна голяма артистична смелост и музикантски усет, които артистите от Квартета притежават в завидна степен, за да се стигне до верен прочит и върхови постижения.“
Проф. Михаил Пеков, София, 2011

„Особено ми допадна квартет No. 12. Лиричната първа част с деликатно очертани линии, изисканата и хумористична втора част, напомняща фантастичен валс и финалът… огнено изпълнение. Прекрасно!“
Проф. Инголф Турбан, световноизвестен цигулар – за първия диск с произведения на Темелис на „София квартет“