Квартет „Кварто“

Квартет „Кварто“ 2017-07-27T12:06:23+00:00

Quarto Quartet е създаден като клавирен квартет през 2005 г. от Иван Пенчев (цигулка), Дарина Василева (пиано), Татяна Тодорова (виола) и Стоян Божков (виолончело). Впоследствие съставът на квартета е разширен с контрабас, втора цигулка и кларинет, които създават възможности за изпълнението на разнообразни концертни програми, комбиниращи творби за трио, струнни и клавирни квартети и квинтети. За качествените интерпретации на състава може да се съди по редица награди от международни и национални конкурси – «250 години Моцарт» 2006, «Конкурс за Австрийска музика» 2008, конкурс «М. Големинов» 2008 и много други.

Най-характерните черти на стила на Quarto Quartet са великолепната драматургия, изключителната експресия и уникалното сценично присъствие, които създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а разказва, танцува и рисува един свой, неповторим свят от звуци и емоции.

Quarto Quartet притежава рядкото за камерните състави и изключително ценно умение да изпълнява с неизменен перфекционизъм съвсем различни по стил и епоха музикални произведения с разнообразен характер и насоченост с класическо и съвременно звучене. Но каквото и да е произведението, интерпретацията на Quarto Quartet е винаги завладяващо енергична, стилна и наситена със смисъл.

В богатия и непрекъснато растящ репертоар на Quarto Quartet влизат стотици произведения – струнни и клавирни квартети от Хайдн и Моцарт, голяма част от творчеството на Бетовен, клавирни и струнни квартети и квинтети от Шуберт, Шуман, Брамс, Сметана, Дворжак, Чайковски, Малер, Юлиуш Зарембски, Франк Бридж, Хоакин Турина, Барток, Стравински, Пиацола, от българските композитори Любомир Пипков, Марин Големинов и Константин Илиев и много, много други.

През 2011 г. музикантите представиха България с клавирните квартети на Малер, Пипков и Брамс на концерт в зала «Йехуди Менухин» на Европейският парламент в Брюксел.

След десетките си изяви у нас и в чужбина с едни от най-сложните за интерпретация творби от класиката като последните струнни квартети на Бетовен и клавирните квартети на Брамс, през сезон 2011/2012 Quarto Quartet представя своя първи цикъл концерти в концертен комплекс «България» в сътрудничество със Софийска Филхармония.

Освен интензивната концертна дейност, съставът реализира много звукозаписни проекти за страната и чужбина.

Quarto Quartet е водещата съвременна българска камерна формация, утвърдила се през последните години като наследник на традиции в камерната музика, с които България се гордееше през 70-те и 80-те години на миналия век.