Духов квинтет към Софийска филхармония

Home/Софийска Филхармония - Дефектна/Състави/Камерни състави/Духов квинтет към Софийска филхармония
Духов квинтет към Софийска филхармония 2017-10-25T16:45:02+00:00

 

ДУХОВ КВИНТЕТ към Софийска филхармония

Кремена Ачева, флейта

Валентин Методиев, обой

Михаил Живков, кларинет

Мартин Стоянов, фагот

Красимир Костадинов, валдхорна

 

Музиканти на водещи позиции в оркестъра на Софийска филхармония се събират в този вдъхновен състав, активно участващ в концертния живот в страната и зад граница.

С богатия си и разнообразен репертоар талантливата формация радва публиката в десетки български градове. Интерпретацията им на клавирните секстети на Лудвиг Тюйле и особено на Франсис Пуленк и  в партньорство с пианиста Георги Черкин получава изключително положителна критика в пресата.

“ Младият маестро и Духов квинтет […] завладяха театралното пространство и въвлякоха публиката в един безкраен диалог. Слушахме пиано, фагот, валдхорна, обой и кларинет – инструменти, които в ръцете на младите музиканти изпълниха въздуха с наслада. […] Уникалната им чувствителност ги прави великолепни интерпретатори на Пуленк – музиката им е топла, интелектуална, страстна, фина…“ 

 Евелина Здравкова, 46-и Международен фестивал на камерната музика – Пловдив

През 2007 г. квинтетът осъществява изключително успешно турне в Япония в градовете Нара, Окаяма, Осака и Киото, като концертът в престижната зала „Izumi Hall“ в Осака се превръща в музикално събитие.

В репертоара на Софийска филхармония за сезон 2017/2018 музикантите присъстват с три концерта, в това число с версия за духов квинтет на „Картини от една изложба“ на Мусоргски и концерт с творби на унгарските композитори Фаркаш и Лигети, а партньори в друг концерт са им Виктория Василенко и приятелите от Quarto квартет.