Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

Home/Новини/Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала „България“ на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Пьотр Чайковски. Програмата представя две от най-прочувствените произведения на световната класика – Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини – Лука. Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано с пълно отличие. Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката, отворена е към иновациите в изкуството и към съвременната музика. Днес Беатриче Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър „Скарлати“ в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова завършва Националното музикално училище „Л. Пипков“ в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ при проф. д-р Борислава Танева. През 2015/16 г. учи в музикалния институт „В. Белини“, Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия. Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света – Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин, в класа на проф. Елдар Неболсин. Носител е на наградата на Алегро Виваче, „Млад музикант на 2014 година“, както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компакт-диск “ Момичето с ленените коси“. Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едва 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, тя популяризира музиката му сред широката публика.

Единственото спасение от душевната мъка е работата.“ пише Чайковски в писмо до своя близка по повод работата си над своите произведения. Четвъртата му симфония е първата в историята на руската музика симфония, съпоставима с произведенията на Бетовен и идеята на неговата Пета симфония – „от мрак към светлина.” И въпреки че премиерата ѝ в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е особено успешна, следващите изпълнения превръщат симфонията в безапелационен фаворит на меломаните в цяла Европа.

В концерта, посветен на деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.

Билети можете да закупите на касата на зала „България“ и онлайн тук

By | 2018-05-23T11:40:00+00:00 февруари 27th, 2018|Categories: Новини|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment