Новата звезда на „Метрополитън опера“ Соня Йончева се връща за концерт у нас

Една от най-успешните българки на световната оперна сцена, „най-ярката й нова звезда“ според американската преса – Соня Йончева, ще направи концерт в София на 5 април, съобщават съорганизаторите на гостуването от „Америка за България“.

Месеци след триумфа си в „Метрополитън опера“ 33-годишната изпълнителка ще излезе на сцената на зала „България“ заедно със Софийската филхармония под диригентството на съпруга си – венецуелеца Доминго Гарсия Хиндоян.

Йончева пристига у нас между участията си в ролята на Елвира в „Дон Жуан“ в Монако и Кралската опера „Ковънт гардън“ в Лондон, където през април и май ще играе Виолета в „Травиата“. Със същата роля тя направи втория си фурор в „Метрополитън“ през януари, характеризиран от „Ню Йорк таймс“ като „вечерта на Виолета“. Вестникът, както и списание „Вог“, посветиха портрети на певицата – „сензация в последната минута“, както те я наричат, издигнала се внезапно от изпълнител по заместване в „най-ярката нова звезда на Операта“.

В действителност Йончева попада за пръв път на сцената на „Метрополитън“ през 2013 г., когато титулярката в ролята на Джилда от „Риголето“ излиза в отпуск по майчинство. Изпълнението на българката обаче прави такова впечатление, че скоро е поканена да замести звездата на виенската опера Ана Нетребко във „Фауст“. А седмици след раждането на собственото й дете миналата година Соня получава неочакваното предложение да замести солистките на „Метрополитън“ в „Бохеми“ и „Травиата“ за сезон 2014/2015. Този септември българката ще открие сезона на „Метрополитън“ с планираната за нея роля на Дездемона в „Отело“.

Успехът на родената в Пловдив певица, разбира се, не е плод на случайността. През 2007 г. „Капитал Light“ разказа за невероятната кариера на Соня – 23-годишната тогава пианистка от Пловдив, учила пеене в Женевската консерватория, бе поканена в един от най-престижните вокални ансамбли за барокова музика „Лез Ар Флорисан“ („Процъфтяващите изуства“), Париж.

През 2010 г. гласът й бе удостоен с голямата награда от конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго, който се провежда в миланската „Скала“, а после покори и публиката в „Театро Реал Мадрид“, в „Роял Албърт Хол“, Лондон, както и на елитния фестивал в Глайндборн, Англия. Последва дебют в Парижкия театър „Шатле“ в партньорство със Стинг в модерен нов мюзикъл, откриването на Олимпийските игри в Лондон, както и гостувания на други европейски сцени, заслужили суперлативни рецензии в авторитетни издания.

В началото на 2015 г. Йончева издаде дебютния си албум за Sony Classical „Paris, Mon Amour“ с произведения на Офенбах, Масне, Гуно и класики от Верди и Пучини. Тя е номинирана за най-добра певица в престижните Награди за опера 2015.

Въпреки че има ангажименти за 5 години напред, Соня Йончева ще изненада българската публика с концерт на Цветница в София. Билетите за зала „България“ на 5 април са вече в продажба на цени между 20 и 70 лева.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?