Музиката на Косово

Home/Новини/Музиката на Косово

Музиката на Косово

Цикълът концерти „Музиката на Европа 2“ продължава с концерт, посветен на Косово.

Две прелестни дами – Аделина Палоя – сопран и Луле Елези – пиано ще представят творби от Рауф Доми, Крешник Аличкай, Арни Мула и Ческ Задея.

 

Аделина Палоя, сопран

Аделина започва музикалното си образование като пианист в музикалното училище „Пренк Якова” в Прищина. Сменя посоката по време на обучението си във Факултета по изкуства, където избира да учи солово пеене в класа на мецосопрана Мерита Юнику. Продължава следдипломно обучение в Университета в Скопие в класа на Мария Муратовска-Наумовска. Като студентка участва в много концерти и фестивали, организирани в Македония. Дипломира се с висок успех и е отличена с най-високата титла „Cum Laude“ за изявени студенти. Тя е отличена два пъти с първа награда на Международния конкурс за класическа музика „Арс Косово“. През 2009 г. Аделина започва работа като член на Косовската филхармония, с която редовно участва в организирани от тази институция концерти. От август 2014 г. е избрана за член на художествения комитет на Косовската филхармония.
Аделина Палоя участва в различни фестивали като: „Ремузика“ и „Дни на косовската музика“ (Прищина), „Summa cum laude“ (Виена), „Техо“ (Тетово). Изнася концерти в различни страни като: Швеция, Швейцария, Албания, Германия, Македония, Холандия, Австрия, Франция, Англия и др. През септември 2015 г. тя бе солистка на концерт в катедралата в Прищина, предшестващ провъзгласяването за светица на Майка Тереза. Аделина изпълнява партиите на Виолета от операта “Травиата” на Дж. Верди, Ла Вали от оп. “Ла Вали” на Ал. Каталани, Меса „Глория“ от А. Вивалди, „Реквием“ на В. А. Моцарт, „Vespro della beata Virgine 1610“ от Клаудио Монтеверди, „Йоханес – Пасион BWV 245“ на Й. С. Бах, Laudate Dominum на Моцарт, “Коледни церемонии” от Б. Бритън и др.
В момента Аделина Палоя е преподавател в Университета в Прищина.

 

Луле Елези – пиано

Известната албанска пианистка от Косово получава първите уроци по пиано на 7-годишна възраст от своята майка. Формирането й като пианист се осъществява в Косово, където посещава Факултета по изкуства – Прищински университет. По -късно специализира в Академията за изящни изкуства – Тирана (Албания), в класа на проф. Анита Тартари. Получава магистърска степен по пиано в Музикалната академия – Сараево (Босна и Херцеговина) в класа на проф. Светлана Члаидзе. По време на обучението си Луле Елези участва в конкурси, провеждани в рамките на територията на бивша Югославия, където получава първа и втора награди. Изявява се като солист и пианист в различни камерни формации. Като най-активна пианистка в страната, изпълнителската дейност на Елези включва голям брой местни и международни солови концерти. Тя е единственият представител на Косово, поканен от Международната асоциация “Фредерик Шопен” във Виена в продължение на няколко години да участва заедно със световно известните пианисти на Международния фестивал Ф. Шопен (2009, 2010, 2011) в Кartause Gaming, както и осъществява няколко солови концерта във Виена, Австрия. Нейната концертна дейност включва и рецитал, проведен в Стокхолм, Швеция в Кралския колеж по музика, където тя води майсторски клас с изявени студенти от този колеж. Елези е концертирала във Франкфурт, Хамбург, Потсдам, Берлин, Сан Петербург, Ухан и Токио. Някои от другите страни, в които участва като солов пианист са: Македония, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Турция, Швейцария, САЩ, България, Люксембург, Франция и др.
Като солист Луле Елези участва и със Симфоничния оркестър на Албанската радио телевизия (RTSH), както и със Симфоничния оркестър на Косовската филхармония под ръководството на известния японски диригент Тошио Янагисава. През март 2017 г. Луле Елези записва компактдиск с творби на световните композитори Лудвиг ван Бетовен и Фредерик Шопен във Виена. В момента Луле Елези е редовен професор по пиано във Факултета по изкуствата – Катедра по музика, Прищина (Косово).

By | 2019-03-08T16:35:13+00:00 март 8th, 2019|Categories: Новини|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment