Музиката като дипломация в Камерна зала „България“

И през 2020 г. Софийската филхармония и Националната музикална академия продължават музикалната разходка из страните, с които България отбелязва 140 години от установяване на дипломатическите отношения. Концертите от цикъла „Музика и дипломация 2“ представят шедьоври на камерната музика, изпълнени от водещи музиканти от Филхармонията и Академията. В програмата са включени класически и съвременни пиеси, а целта е да усетим многообразието, индивидуалността и общото в музикалното наследство на Европа.

На 21 януари Милен Максимов – цигулка, Теодора Атанасова – виолончело и Инес Симеонова – пиано представят Музиката на Белгия. В програмата са включени произведения на Цезар Франк и Гийом Лекьо.

Деян Гаврич/ снимка: личен архив

18 февруари е посветен на музиката на Сърбия. Изтъкнатият флейтист Деян Гаврич и Мая Райкович – пиано са подбрали знакови произведения от своята родина.

Атанас Кръстев/ снимка: личен архив

Румънският класик Джордже Енеску ще е в центъра на програмата, посветена на музиката на Румъния. На 31 март виолончелистът Атанас Кръстев и пианистът Георги Бойкин ще представят и произведения от Константин Димитреску и Пол Константинеску.

Струнан квартет „Филхармоника“/ снимка: Галя Йотова

В годината на Бетовен няма как големият класик да не присъства в „Музиката на Германия“. В програмата на Струнен квартет „Филхармоника“ е включен и Роберт Шуман. Специален гост на концерта на 7 април е талантливата пианистка Виктория Василенко.

Класик Арт, Алекси Косенко и Весела Тричкова/ снимка: Гергана Дамянова

Истинско пиршество за сетивата ще предложат на 12 май камерната формация „Класик Арт“ и френският флейтист Алекси Косенко в концерта, посветен на Франция. Произведения от Бернд Андрес, Жорж Барботьо и любимия на всички Морис Равел ще звучат с помощта на Весела Тричкова – арфа, Михаил Михайлов – валдхорна и Явор Добрев – кларинет.

Всички концерти започват в 19 ч. Билети за тях са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Проектът „Дипломация и музика 2“ се осъществява с помощта на Министерството на културата.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?