Музикално пиршество с Юлиан Рахлин и Сара МакЕлрави на 20 февруари в зала „България“

След като покори публиката в София и Варна през миналата година, Юлиан Рахлин се завръща в България с програма от класически шедьоври. На 20 февруари в зала „България“ изумителният цигулар ще представи таланта си и като диригент.

Програмата на концерта включва Увертюрата „Егмонт“ и Симфония №6 „Пасторална“ от Бетовен и Симфония кончертанте за цигулка, виола и оркестър от Моцарт. На сцената Рахлин ще си партнира със Софийската филхармония и очарователната виолистка Сара МакЕлрави.

Юлиан Рахлин е един от най-вълнуващите и уважавани музиканти на нашето време. Популярен с  енергичния си стил и динамични и вълнуващи интерпретации, той се радва на все по-широко присъствие на международната сцена. Сред акцентите в програмата му за този сезон са концертите с Филхармонията в Лос Анджелис и Зубин Мета, Симфоничните оркестри на Детройт и Юрай Валкуха, Виенския симфоничен оркестър и Владимир Федосеев, Мариинския oркестър и Валерий Гергиев. Името му тази година четем и на афишите на симфоничните оркестри в Чикаго, и Бирмингам, Руският национален оркестър, Варшавската филхармония, Ливърпулската филхармония, Пражката филхармония. 

Рахлин свири с Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мстислав Ростропович и Ека-Пекка Салонен. Сред партньорите му са Марта Аргерич,  Наталия Гутман, Йефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Максим Венгеров, Миша Майски, Ланг- Ланг, Денис Мацуев, Хиан Уанг.

Роден в Литва, Юлиан Рахлин емигрира във Виена през 1978 г. Учи цигулка при Борис Кушнир и Пинкас Цукерман. След като печели наградата „Млад музикант на годината“ на конкурса „Евровизия“ през 1988 г., той става най-младият солист, който някога е свирил с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути. По препоръка на Марис Янсонс започва даучи и дирижиране. Записва за Сони Класикъл и Дойче Грамофон. Рахлин е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и се ангажира с образователна благотворителна дейност.

Цигулка Страдивари  „ex Liebig“ от 1704 и виола Лоренцо Сториони от 1785 са инструментите, на които свири днес.

Канадската цигуларка и виолистка Сара МакЕлрави има впечатляваща международна кариера, включваща концерти, рецитали и участия в камерни състави. Прочута в Европа, Северна Америка и Азия, през сезон 2018/2019 тя се изявява като солист с Московката филхармония, симфоничния оркестър на Санкт Петербург, Камерния оркестър на Баварското радио, филхармониите на Инсбрук, Кристиансан и Неапол под диригентството на Юлиан Рахлин. Предстоят й изяви във Великобритания в двойния концерт на Пендерецки заедно с Юлиан Рахлин и оркестър „Royal Northern Sinfonia“ под диригентството на Александър Джоел, където ще свири също и в „Дон Кихот“ на Рихард Щраус заедно с Борис Андрианов и Руския национален оркестър под палката на Дмитри Юровски.

Сред партньорите й за камерна музика са Жанин Янсен, Вилде Франг, Денис Козюкин, Итамар Голан, Никълъс Олстед, Миша Майски, Борис Андрианов и Даниел Мюлер-Шот. Сара МакЕлрави е сред основателите на „Linden String Quartet“ и е определяна като “бляскава, ярка и отчетлива” от списание „The Strad“ През 2014 Сара Мак Елрави основава Обшеството за камерна музика в Мексико – организация, която има за цел да представя световни образци на камерната музика в Мексико Сити. Като артистичен директор тя води изтъкнати артисти от Северна Америка, които свирят и водят образователни програми за талантливите млади мексикански музиканти.

Сара МакЕлрави е учила при Паул Кантор и Стивън Роуз в Института по музика в Кливлънд . След това завършва двугодишна програма за струнни квартети – резиденти в Университета в Йейл, където нейни ментори са музикантите от прочутия струнен квартет „Токио“.

Дългогодишни партньори на сцената, Сара и Юлиан са семейство от 2018 г.

Билети за събитието на цени от 25 до 50 лв. са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?