Моцартовият ефект с концертмайстора на Софийската филхармония

Артистичното семейство Павел и Милена Златарови – концертмайстор и водач на виолите в Софийската филхармония ще бъдат солисти в концерта на 29 април в зала „България“. С неповторимия си стил на музициране, те ще представят силата на „Моцартовия ефект“ върху публиката. Програмата, посветена на най-популярния композитор в света, включва увертюра към операта „Вълшебната флейта“, Симфония концертанте за цигулка и виола и Симфония №38 “Пражка“. Диригент – Григор Паликаров.

Концертът е част от цикъла „Солистите на Софийската филхармония“.

Моцартовият ефект“ е установен в средата на 90-те години на миналия век, когато учени от Калифорнийския университет доказват, че слушането на музиката на австрийския композитор повишава коефициента на интелигентност у хората. И въпреки че все още няма обяснение на това явление, Софийската филхармония кани всички почитатели да съпреживеят Моцарт в компанията на най-изявените ни музиканти.

Билети на цени от 10 до 20 лева могат да се закупят от касата на зала „България“ и онлайн на Epay.bg и Ticketsbg.com.

Павел Златаров

Павел Златаров е концертмайстор на Софийска филхармония и един от ярките представители на българската цигулкова школа. Неговото обучение преминава под ръководството на изтъкнатите педагози проф. Минчо Минчев, проф.Дора Иванова, Людмила Иванова. Лауреат е на III награда на Международния конкурс за цигулари и пианисти „ Панчо Владигеров“ в гр. Шумен, 1999г. През същата година е номиниран от слушателите на “Алегро Виваче” за млад музикант на годината.

Павел Златаров се изявява като солист на Софийска филхармония и други оркестри в страната. Той има магистърска степен по дирижиране от Борда на кралските училища по музика – Лондон и често е канен като гост-диригент на детските образователни концерти от програмата „Фортисимо Фамилия“.

Със струнен квартет „Хелиос“, на който е основател и първи цигулар, изнася концерти в Тунис и Франция и записва струнен квартет от Милчо Левиев за авторския компакт-диск на композитора.

Като солист и камерен изпълнител е гостувал многократно в Япония. В периода 2002 – 2005 г. е канен като гост-концертмайстор на оркестъра на Fondazione Toscanini ( Парма, Италия), където участва в симфонични и оперни проекти с диригенти като Лорин Маазел, Хосе Кура, Романо Гандолфи, Джанлуиджи Джелмети. Гастролирал е в Южна Корея и Киргизстан. В сезоните на Софийска филхармония е партнирал на изтъкнати изпълнители като Пламена Мангова, Жан Бернар – Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов, Патриция Копачинская.

Милена Златарова

Милена Златарова е водач на виоловата група в Софийската филхармония. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Димитър Чиликов. Носител е на първа награда от Националната среща „Стефан Сугарев“, Кюстендил (1985) и е лауреат на извънредна награда от националния конкурс „Светослав Обретенов“, Провадия ( 1988). Има записи за Българското национално радио и се изявява като солист на Софийска филхармония и симфоничните оркестри в страната.

В състава на Софийска филхармония Милена Златарова има щастието да работи с изключителни музиканти като Генадий Рождественски, Сър Невил Маринър, Юлиян Ковачев, Гена Димитрова, Пласидо Доминго. В периода 2002-2005г. е поканена като първа виола в оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия) под диригентството на световноизвестни имена като Лорин Маазел, Владимир Спиваков, Мстислав Ростропович.

Милена Златарова гастролира с успех в различни камерни формации. Участва в създадения от съпруга й Павел Златаров струнен квартет „Хелиос“, с който изнася концерти във Франция и Тунис Гостува на няколко пъти в различни градове в Япония като камерен изпълнител. Свирила е с изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?