Любимо произведение на Рахманинов звучи в зала България

Home/Uncategorized/Любимо произведение на Рахманинов звучи в зала България

Любимо произведение на Рахманинов звучи в зала България

На 27 март от 19 ч. в зала България Националният филхармоничен хорСветослав Обретеновс диригент Славил Димитров ще представи едно от найкрасивите и сложни произведения на акапелната музикаВсенощно бдениеот Рахманинов.

Билети на касата на зала България и онлайн на тикетсбг и ипей.

Известен катоПоследният романтик на ХХ векРахманинов дори след бягството си в Америка се определя като руски композитор.

Моята Родина е сложила отпечатък върху моя характер и виждания. Музиката ми е плод на този характер и тези виждания и заради това е руска.“

Любовта на Рахманинов към руското православно пеене се заражда в детството му благодарение на баба му, която го води на всички църковни служби, които бъдещият композитор мъжествено изтърпява, а покъсно и оценява. Оттогава е и интересът му към камбанния звън, който заема важно място в цялтото му творчество.

След началото на Първата световна война Рахманинов променя всичките си планове и разтревожен за бъдещето, се обръща към руската православна музика. Той пише Всенощно бдение за 2 седмици и то вижда бял свят на 23 март 1915 г в Москва в изпълнение на Синодалния хор под диригентството на Н. Данилин. На премиерата присъстват духовни лица и въпреки забраната за ръкопляскания заради религиозния характер на произведението, публиката аплодира бурно. След още 2 изпълнения произведението изпада в забрава в следващите 60 години.

Това е време, в което се заражда ново музикално направление, целящо възраждането на традициите на древното православно пеене от композитори като РимскиКорсаков и Чайковски. Пак по същото време възникват и разногласия: от една страна дали църковна музика може да се изпълнява в концертни зали и от другадали от произведения светски композитори имат място в църковните храмове.

Всенощно бдениесъдържа 15 песнопения. Произведението е написано за 12-гласен смесен хор, а партитурата му е изключително сложна и изисква високо майсторство.

Самият Рахманинов смятаВсенощно бдениеза едно от двете му найхубави произведения и е пожелал петото песнопениеНине отпущаеши да звучи на погребението му.

 

About the Author:

Leave A Comment