Именитият български цигулар събира приятели и ученици на юбилеен концерт – матине

На 12 септември зала „България“ ще бъде домакин на музикално матине, което ще отбележи 70-годишния юбилей на Йосиф Радионов.

В  концерта ще вземат участие имена като Ангел Станков, с когото са дългогодишни концертмайстори на Софийската филхармония в един от златните периоди на националния филхармоничен оркестър.  Те се присъединяват към Филхармонията на 1 април 1981 г. и остават на тази позиция до 1993 г.

За музикалното събитие пристигат музиканти от цял свят, за да уважат своя учител, колега и приятел.  Софийската публика ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на цигуларите Йоанна Каменарска – концертмайстор на Хамбургската опера; Мирослав Чакърян – концертмайстор  на Симфоничния оркестър в Йоханесбург, ЮАР; Теодора Христова – концертмайстор на Софийската опера и балет;  Иван Пенчев – примариус на Кварто квартет и член на Софийската филхармония; Павел Пенев – концертмайстор на оркестър „Орфей“;  Александър Иванов – концертмайстор на филхармония „Пионер“; Елена Ганова – БНР; Иво Александров – виолончело – помощник концертмайстор в Софийската филхармония;  Иван Иванов – контрабас, Асен Кушинчанов – китара и др. 

В програмата ще прозвучат любими творби от Георг Филип Телеман, Йохан Себастиан Бах, Николо  Паганини, Роберт Шуман, Михаил Пеков, Антонио Вивалди и др.

На сцената на зала „България“ ще видим и чуем и  Зорница Радионова – пиано, с която Йосиф Радионов концертира последните години – негов сценичен и житейски партньор.

На диригентския пулт ще застане Райчо Христов – основател на камерния оркестър „Орфей“ – Перник.

Юбилейният концерт на Йосиф Радионов в зала „България“ очаква неговите почитатели на 12 септември, неделя, от 11:30 часа.

Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Йосиф Радионов продължава традициите на именитите си учители професорите Владимир Аврамов и Леон Суружон.  Роден е в София на 3 април 1951 г. Лауреат е на първи награди от Националния конкурс „Светослав Обретенов” (1972) – Провадия и  от Първия международен конкурс-фестивал за камерна музика в Осака, Япония  (1993 ) – наградата е за цигулковото дуо Станков-Радионов заедно с пианистката Теодора  Несторова. 

Гостува като солист и камерен изпълнител в европейските страни, в Турция, Колумбия, Куба, Съединените щати, Далечния Изток, Република Южна Африка.

Като член на цигулково дуо с цигуларя Ангел Станков  (Станков-Радионов) свири на сцените на Гевандхаус – Лайпциг, Сънтори хол – Токио, Уигмор хол – Лондон, Московската консерватория, Чикагския университет и др. Тази година цигулковото дуо отбеляза 47 години от своето създаване.

Носители са на редица престижни награди като  „Златно перо”,  „Екофорум за мир”,  „100 години Бела Барток“, както и на Златна и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.  През 2014 г. по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май, са удостоени с  почетния знак  „Златен век” на Министерство на културата.
Един от най-силните положителни отзиви в чуждестранната преса за изкуството на дуото е отразен в японското списание „Онгаку Гендай“ от април 1994 г.  Всеки миг от свиренето японците сравняват с тонове злато: „Беше безкрайно приятно да се любува човек на двамата изпълнители, гордеещи се със звуците, които със завидно майсторство и самочувствие изтръгваха от своите инструменти.“ (от книгата за двамата цигулари „Като една цигулка“,  Светла Кръстева).

В годините 1981–1993 Радионов е концертмайстор на Софийскатa филхармония. Освен изпълнител на класическите шедьоври, той поощрява написването и на редица нови композиции от наши и чужди автори, които популяризира и става техен първи изпълнител. Реализира десетки записи за националните телевизионни и радио програми, Би-Би-Си – Лондон, Йомиури телевижън – Япония, Радио Москва, за много плочи, касети и компактдискове.


Йосиф Радионов концертира и с пианистката Зорница Радионова, с която посещават трикратно САЩ, Ирландия, Германия, Испания, Турция, Русия и други. Записали са три компактдиска със славянски, западно-европейски и български шедьоври. В един от отзивите на испанското издание ABC (Мадрид 1991) цигуларят е наречен „майстор на топлия чист звук, естествената и деликатна интерпретация, стилно интерпретиращ Моцартовия Трети концерт”. В американския The Lamoni Chronicle от 2 март 2006 за цигуларя се казва, че „грабна сърцата на слушателите си” в една „вечер на силни емоции и малко сълзи”.

Радионов е професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където повече от 30 години води клас по цигулка. Негови ученици получават успешна професионална реализация, награди от международни конкурси, участия в български и чужди състави.  Много от тях са концертмайстори във водещи симфонични оркестри в цял свят. Сред  неговите ученици са Йоанна Каменарска, Валя Дервенска и Мартин Пантелеев.