Инсталация "Музикално дърво" - откриване 29.05.2015 г.

Откриване 29.05.2015 г. от 18 часа I ви Балкон фоайе Алексис Вайсенберг. Ще има кратка музикална програма. Иван Пенчев – цигулка, Миглена и Диана Маркова – флейта акомпанира Стефан Врачев.
Инсталацията „Музикално дърво“ ще бъде открита от Проф. Огнян Герджиков.


За нас е удоволствие и чест, че ще имаме възможността да бъдем заедно за откриването на арт-инсталацията „Музикално дърво”. Тя е продължение на другите две пана „Музикален прах”, дарени на концертния комплекс по повод 10 години от основаването на Галерия „България”.
Инсталацията обединява символи, които отразяват волността на музикалния дух. Съставена е от музикални къщички за птици, като всяка една има собствено звучене, присъствие и колорит. В инсталацията е вплетен и елемент, вдъхновен от най-величествения инструмент, обърнат към божествената същност – органа. Къщичките носят посланието, че музиката и свободния дух имат свой дом, свое убежище, каквото зала „България” е почти от 85 години и където музиката винаги е била и ще бъде стопанин.
В инсталацията освен пъстри, усмихнати елементи от различни материали, са вплетени части от стари инструменти и нотни листа. По този начин инструментите, носили красота през целия си живот, отново са тук, на „сцената”, в своя дом, радват любителите и „звучат” на фона на закачливо надничащите от нотните листа музикални откъси.
Инсталацията отново е дар за 10 годишния юбилей на галерия „България”. Тя носи вдъхновение и усещане за жизненост, динамика, лекота, и поражда желание всеки да напише своя музика и я съхрани в този приветлив и уютен музикален дом.

С уважение: Цена Бояджиева