Интервю на Виктор Стоянов пред БНТ, за равносметката от настоящия сезон и планирането на новия:

„Равносметката: Бях поканен от Министерството на културата да поема този институт в много сложен за него период. Имаше огромно напрежение между предшното ръководство и синдикатите, финансова нестабилност, отлив на публика, рушаща се материална база, липса на какъвто и да е диалог между ръководството и музикантите и редица други проблеми. Само за шест месеца ние успяхме да стабилизираме институцията и да започнем работа по всички наболели проблеми. Филхармонията е един от малкото културни институти, които са финансово стабилни и бележат ръст в резултатите, което на общия фон на рестрикции и бюджетни ограничения е истинско постижение. Под мое ръководство и с усилията и отдадеността на целия екип и на всички музиканти, за периода януари-юни 2015-та имаме ръст от над 25% в продажбата на билети в сравнение със същия период на миналата година (за периода януари-юни 2014 има продадени 25735 билета, за същия период на 2015-та – 32337).

Допълнителните концерти, които организирахме, завърнаха Филхармонията в полезрението на публиката като институт, чието име се асоциира с качество и посещаемост. Пример за това е концертът на Соня Йончева, който по оценка и на публиката и на критиката, беше един от най-добрите концерти в България за сезона. Билетите за него бяха продадени за дни.

През следващия сезон главен диригент и през новия сезон ще бъде Мартин Пантелеев. Главен гост диригент ще бъде Урош Лайовиц – един от най-големите световни диригенти, когото музикантите обожават. Негов ученик е новоизбрания диригент на Берлинска Филхармония. Филхармонията ще свири и под палката на Жан-Бернар Помие, Хориа Андреску, Александър Канторов, Павел Балев, Георги Димитров, Найден Тодоров и много други. Някои от най-ярките солисти ще ни бъдат световни звезди като Светлин Русев, Веселина Кацарова, Пламена Мангова, Красимира Стоянова, Симон Портър (която открива сезона на филхармонията на Лос Анджелис), Теди Папаврами и още много други. Имаме и специални концерти- изненади, които планираме да направим и в по-големи зали, защото интересът към тях ще е огромен.

Над 3000 деца и студенти от средните и висши музикални учебни заведения са посетили безплатно концертите на зала България от февруари, когато беше обявена кампанията „Имаш запазено място“. Инициативата дава свободен достъп до концертите на Филхармонията на младите музикални професионалисти и ще бъде продължена и следващия сезон.

За първи път в историята на хоровата капела „Светослав Обретенов“ се провежда конкурс за диригент. Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” вече има своят достойно избран диригент – Славил Димитров бе избран за ръководител на емблемата на българското хорово изкуство от комисия, съставена от част от българските светила в тази област. Комисията, в състава на която влизаха проф. д-р Адриана Благоева, проф. Теодора Павлович, проф. Мирослав Попсавов, Ваня Монева, Галина Луканова, Георги Андреев и Михаил Ангелов, избираха между деветима кандидати, като оценяваха представената от тях концепция за бъдещото развитие на филхармоничния хор, практическите им умения и изисквания при работа с хор, музикална подготовка и „химия” с хористите. Заедно с мнението на комисията бе зачетено и мнението на Националния филхармоничен хор, което бе изразено чрез 2 гласа от страна на хористите.

Разбирам, че в един преходен период, когато едно статукво се променя, има и хора, които са недоволни от скороста и посоката на промените. Това е неминуемо. Но за мен е важно да свърша работата, за която съм тук и да способствам за стабилизирането на институцията. Във Филхармонията се работи усилено и е жалко, че всичко това остава в сянката на повърхностното медийно напрежение последните седмици. А си мисля, че и част от атаките освен мотивирани политически, имат и връзка с скорошното провеждане на конкурс за длъжността.

Искам да благодаря на всички музиканти, които работиха на ръба на силите си през този период, за да може институцията да остане стабилна и да започне да върви нагоре. Те са герои. Без тях това нямаше да е възможно.“

Вижте интервюто на този линк:

http://bnt.bg/part-of-show/sofijska-filharmoniya-v-kraya-na-sezona