Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува в София

Снимка на Ерун Бервартс и Хосе Луис Кастильо с текст

Още един виртуозен тромпетист се включва в сезона на Софийската филхармония. Белгийският виртуоз Ерун Бервартс – известен както на класическата, така и на джаз сцената ще представи на 16 май изключително красивия Концерт за тромпет от Херберт Вили. Испанският диригент Хосе Луис Кастильо добавя към програмата Втората симфония от Ян Сибелиус.  Най-репертоарната от симфониите на Сибелиус, тя впечатлява със своята многообразност, разгърната драматургия и героичен устрем, съчетан с фина романтична чувствителност.

Белгийският тромпетист Ерун Бервартс е музикална сила, с която трябва да се съобразявате. Неговата всеобхватна любов към музиката не познава граници. Високо ценен по света заради изключителните си технически възможности и чувствителна музикалност, репертоарът му обхваща всички епохи – от барок до съвременна музика и джаз.

Изявявал се е като солист с водещи оркестри, включително NHK Symphony, Виенския симфоничен оркестър, Шведския радиооркестър, NDR Symphony Orchestra, Белгийския национален оркестър, BBC Националния оркестър на Уелс, Филхармонията на Люксембург, и мн.др под палката на диригенти като Алън Гилбърт, Даниел Хардинг, Маркус Стенц, Юн Маркъл и Матиас Пинчер. Той е редовен гост на международно признати музикални фестивали като BBC Proms, Международния музикален фестивал Takefu в Япония, Ars Musica в Белгия, Музикалния фестивал в Шлезвиг-Холщайн, Пролетния фестивал в Хайделберг и Музикалния фестивал в Райнгау.

Подновяването на стандартния репертоар за тромпет с гениални, необичайни контексти се превърна във визитната картичка на Ерун Бервартс, който – наред с активната си кариера на тромпетист – завършва джаз вокално обучение в Кралската консерватория в Гент.
Той е силно ангажиран със съвременната музика и е представял премиери на много съвременни концерти за тромпет.

Последното попълнение в дискографията му е Signals from Heaven, записан през 2017 г. със Salaputia Brass – албум, който го представя като тромпетист, джаз вокалист и ръководител на ансамбъл.

Ерун Бервартс учи при прочутия виртуоз на тромпет Райнхолд Фридрих в Карлсруе. От 2008 г. е професор по тромпет в Хановерския университет за музика, драма и медии. Той също така е професор в резиденция в Кралската музикална академия в Лондон и официален артист на Yamaha.

Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?