Андреа Витело: Познавам този оркестър като един от най-добрите в Европа

Андреа Витело ще дирижира световноизвестния пианист Андрей Гаврилов в концерт със Софийската филхармония в зала „България“ на 10 септември. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Моцарт, Нино Рота и Енио Мориконе.


Защо решихте да се занимавате с музика?

Провинциалната среда, в която израствах, ми беше тясна и в своето търсене намерих в музиката един нов свят, преди всичко един вътрешен свят, лично мой, който прeодолява рамките на материалното всекидневие. Реших да уча пиано и композиция, и в един момент този магически свят се превърна в професията, която ми позволи да пътувам и да се срещам с хора от различни държави и култури. Не познавам нищо по-удовлетворяващо от това.. може би само ветроходството.

Това е вашият дебют със Софийската филхармония. Какви са вашите очаквания?

Наистина съм развълнуван от мисълта за концерта със Софийска филхармония. Познавам този оркестър като един от най-добрите в Европа, хранител на дълбоки инструментални традиции, и съм сигурен, че ще бъде приказно да свирим заедно. Дирижирал съм в България много пъти. Имам приятели в София, но също и в Пловдив, Пазарджик и Варна, и това прави този дебют още по-специален.

Доставя ли ви удоволствие да дирижирате нова музика? С какво е по-различно усещането от класическата?

Аз съм винаги в търсене на нова музика. Вероятно зависи от моето обучение по композиция, а може би е вродена любопитност. Да дирижираш съвременна музика носи различни проблеми: често не съществуват препратки към чужди изпълнения и по един или друг начин си принуден да дадеш една своя интерпретация, без филтри. Според мен, този похват би бил полезен и при изпълнението на произведения от класическия репертоар.

В допълнение, често е възможен личен контакт с авторите. Какво не бихме дали за един разговор с Бетовен или пък с Дебюси? Чувствам се щастливец от възможността да познавам и да работя с едни от най-големите съвременни композитори и съм все така щастлив да работя и с най-младите. През септември тази година ще записвам компактдиск с младата италианска композиторка Елвира Мураторе: една девойка, за която в бъдещето ще чуваме много да се говори.

Разкажете малко повече за програмата в концерта на 10 септември в зала „България“, в който ще дирижирате пианиста Андрей Гаврилов.

Концертната програма е много красива, оживена от един очевиден контраст между характера на музиката, създадена в различни времена и с различна цел.

Концертът на Моцарт е сред най-красивите в класическия репертоар и е сред най-драматичните произведения на композитора (не е случайно, че тоналността Ре минор е същата като в Реквием и в Дон Жуан). Щастлив съм да съпроводя пианиста Андрей Гаврилов, който без съмнение ще придаде на този шедьовър енергичен характер и оригиналност.

Италианската част от програмата е посветена на два силно обичани автори, познати на широката публика със своите композиции за киното. Крайно различни по характер, но еднакво изтънчени.

Нино Рота е автор с олимпийско спокойствие, което се вижда в лекотата, с която е написана неговата музика. Енио Мориконе е много интроспективен автор, който лично е изживял разнородни продукции: от една страна филмовите, или т.нар. „лесни“ продукции, и от друга страна тези за концертна зала, който той сам назовава „абсолютни“.

Камерната соната на Рота демонстрира влияния от музиката на Равел, слети с типично италианска мелодика. Тази соната е едно прекрасно произведение, което за съжаление не се изпълнява често. Вярвам, че това ще бъде премиерно изпълнение за България.

С желанието да отдадем почит и да се сбогуваме с Маестро Енио Мориконе, само няколко месеца след неговата кончина, ще изпълним сюитата с филмова музика, която включва най-красивите мелодии на композитора, написани за някои от най-легендарните уестърни на режисьора Серджо Леоне.

Как решихте да създадете няколкоконкурса за диригенти като “EuropeanUnionCondictiongCompetition“,„AntalDoráti“ и др? Как се развиват младите музиканти от вашите собствени наблюдения покрай работата?

Тези проекти се раждат от идеята, че най-реномираните конкурси дават възможност на младите диригенти да се представят пред публиката и да влязат в професията през главния вход. Те също са възможност за сблъсък на идеи и съответно за изразстване не само на участниците, но често и на организиращите институции. Вярвам, че до този момент успяхме да свършим чудесна работа. По време на последното издание на European Union Conducting Competition, чийто финал се проведе точно тук в София, в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“, бяхме буквално заринати от коментари в социалните мрежи и дори получихме вниманието на президента на Португалия, откъдето произхожда победителят в конкурса – Хосе Едоардо Покас Гомез.

Какво послание искате да оставите на следващите поколения?

Да посещават концерти на живо и да свирят на музикален инструмент.

Билети за концерта с диригент Андреа Витело и солист световнопризнатия пианист Андрей Гаврилов тук

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?